Direktivet i den nya Stockholmsmajoritetens budget för 2023 är tydligt: "Alla stadsdelar ska ha fältassistenter som bedriver socialt fältförlagt arbete". Nu har Skarpnäcks stadsdelsförvaltning avsatt 1,3 miljoner kronor för att anställa fältassistenter.

– Planen är till en början två personer och målet är att de ska finnas på plats vid halvårsskiftet, säger nya stadsdelsdirektören Karin Bülow.

Karin Bülow, stadsdelsdirektör i Skarpnäck.

Karin Bülow, stadsdelsdirektör i Skarpnäck.

Anders Björklund

Höjda röster

Fältarna försvann 2010 när stadsdelen bestämde sig för att satsa på det så kallade Skarpnäckslyftet. Men på senare år har röster höjts för återinförandet av tjänsterna.

Efter skjutningarna i Skarpnäck förra året lämnade gruppen WeR1 in en kravlista till stadsdelsnämnden. Bland kraven på åtgärder för att förebygga och förhindra nya våldsdåd fanns bland annat återinförandet av fältare.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var redan då för återinförandet, medan den dåvarande sittande blågröna majoriteten i stadsdelsnämnden bland annat i debattinlägg i tidningen sade att man är beredd att införa det som stadsdelsförvaltningen ser behov av.

Fältassistenter finns i alla Stockholms stadsdelar. Här är ett team på gång vid Älvsjö station.

Fältassistenter finns i alla Stockholms stadsdelar. Här är ett team på gång vid Älvsjö station.

Mostphotos

"Ingen mirakelkur"

Nu jobbar förvaltningen med uppdraget från den nya majoriteten. Vid stadsdelsnämnden den 26 januari klubbades en verksamhetsplan för det nya året där fältassistenter ingår i stadsdelens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

– Fältassistenter är förstås ingen mirakelkur, men ett verktyg i det förebyggande arbetet som vi saknat. De har en yrkeskunskap i det uppsökande arbetet och de känner igen ungdomar i området och ungdomarna dem. De har också kontakter med fältassistenter i andra stadsdelar, säger Monica Lövström, gruppledare för Socialdemokraterna i Skarpnäck.

Monica Lövström, gruppledare för S i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Monica Lövström, gruppledare för S i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Anders Björklund

Under våren fortsätter planeringen av organisationen kring fältassistenterna och jobbet med att rekrytera personal. När fältassistenterna kommer i gång är inte hugget i sten.

– Vi behöver hitta personer med rätt kompetens, och sedan ska de också vara tillgängliga med tre månaders uppsägningstid, säger Karin Bülow.