Nu får polisen förstärkning – nya aspiranter till söderort

Polisen i söderort har fått förstärkning. I november började 21 nya aspiranter på ett halvårs praktik. – Bristen på poliser gör att vi såklart sätter stort värde på nya och kommande kollegor, säger Christoffer Peyre, polis i Skärholmen.

  • Publicerad 05:00, 5 dec 2019

Utbildningen på polishögskolan är fem terminer lång. Sex månader består av praktiktjänstgöring ute i fält, och i november slussades 150 nya aspiranter ut till polisregion Stockholm.

21 av aspiranterna fördelas i söderort, närmare bestämt i lokalpolisområdena Globen, Farsta och Skärholmen. I lokalpolisområde Skärholmen, som innefattar Hägersten-Liljeholmen kommer de sju aspiranterna få arbeta i yttre tjänst med brottsförebyggande och ingripande verksamhet, utredningar samt trafik. De kommer också att få lära sig polistaktisk bilkörning.

– Den stora bristen på poliser gör att vi såklart sätter stort värde på nya och kommande kollegor i yttre tjänst. Och det är helt avgörande att få aspiranter att känna sig välkomna till myndigheten, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen.

Aspiranten är ju en del av utbildningen och de ska därför inte ses som resurser ännu

Christoffer Peyre, polis i Skärholmen

”Inte resurser ännu”

Handledningen kräver dock sina resurser och aspiranterna ska därför inte räknas som en ”extra hjälp”.

– Även om aspiranterna ofta gör fantastiska arbetsinsatser så ska ju allt arbete övervakas och bedömas. Detta måste ju göras noggrant så att vi får en så bra kvalité som möjligt på nyutbildad personal. Aspiranten är ju en del av utbildningen och de ska därför inte ses som resurser ännu, säger han.

Christoffer Peyre, kommunpolis i lokalpolisområde Skärholmen. Foto: Pressbild/Polisen

”En förutsättning för att bli fler”

Hos Globenpolisen som innefattar Älvsjö kommer de sju aspiranterna få arbeta i yttre tjänst samt i en utredningsgrupp för unga misstänkta eller vuxna.

Hur viktigt är det för er att få in aspiranter, med tanke på att det råder brist inom yrket?

– Jätteviktigt, det är en del av yrket och en förutsättning för att vi ska bli fler och täcka pensionsavgångar. Ofta är de väldigt kunniga och har med sig färsk kunskap till lokalpolisområdena vilket är uppfriskande, säger Hampus Johannesson, kommunpolis i lokalpolisområde Globen.

Hampus Johannesson, kommunpolis i lokalpolisområde Globen. Foto: Christian Lärk

När aspiranterna är godkända väntar tjänstgöring som polisassistenter. Men redan under utbildningstiden kommer de blivande poliserna vara ute i fält med sina handledare och bidra till mer synlighet i de områden där det behövs.

Chefen för polisområde Stockholm Syd, Carolina Björnsdotter Paasikivi, tror att folk kommer att märka av att det är fler poliser ute på gatorna.

– Det är absolut tanken. Vi placerar alltid resurserna där de bäst behövs, så alla kommer kanske inte reagera på att det är fler poliser ute. Men det kommer att bli en nettoökning över åren, lite beroende hur många som slutar, säger hon.

Större andel unga poliser

Nästa år blir aspiranterna ännu fler. Då kommer drygt 160 aspiranter att fördelas på de åtta lokalpolisområdena i södra länet.

– Det är långt fler än tidigare och de närmaste tre åren kommer vi att få ungefär mellan 150 och 300 polisaspiranter per år, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi och fortsätter:

– Det är otroligt välkommet och dessutom nödvändigt. Att vi nu får den här stora tilldelningen är resultatet av flera års arbete.

Samtidigt som antalet poliser på sikt väntas bli fler, kommer också kåren att föryngras.

– Andelen unga poliser kommer att öka och då blir det viktigt för oss att se till att det finns rutiner och erfarna kollegor i varje patrull, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi.