Kjell Bergström är glad över att äntligen få kommunalt vatten och avlopp till norraTorsby. Foto: Linda Dahlin

Nu får norra Torsby kommunalt vatten och avlopp

Nu får norra Torsby kommunalt vatten och avlopp. Kjell Bergström har väntat länge på att turen ska komma till dem. – För sex år sedan skulle det sätta igång. Nu kan man bara säga: äntligen, säger han.

  • Publicerad 15:00, 7 nov 2018

Kjell Bergström som bor på Torsbyvägen tycker att det har tagit förfärligt lång tid för kommunen att sätta igång med arbetet.

– Många har hunnit flytta härifrån för att det blev för besvärligt. Varje år får vi höra att arbetet ska sätta i gång, men ingenting händer. Men nu blir det äntligen av, och vi kan bara säga kors i taket, säger han.

De har haft mulltoa och fått vatten via egen brunn.

– Att tömma mulltoan en gång i veckan är det inte roligaste. Däremot har vi perfekt vatten i brunnen, säger han.

Överklagat detaljplanen

Han var tidigare sekreterare i Torsby samfällighetsförening under många år. Föreningen har överklagat det nya detaljplaneförslaget, som nu är uppe i mark- och miljööverdomstolen.

– Det handlar bland annat om vägar som kommunen vill bredda och om planer på att bygga på jordbruksmark som vi överklagar, säger han.

I väntan på detaljplanen så har kommunen beslutat att dra igång arbetet med att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet till området som kallas Torsby T3. Arbetet satte igång den 29 oktober.

– Man måste inte vänta på detaljplanen för att bygga vatten och avlopp i alla fall. Just i det här området går det bra, säger Helena Gåije, planarkitekt i Värmdö kommun.

Lagom till att området får kommunalt vatten och avlopp flyttar Kjell och hans fru. Huset är till salu och till sommaren flyttar de in till centrala Gustavsberg till en nyproducerat lägenhet.

– Det känns ju typiskt att vi inte kommer att få ta del av det. Men det blir bra för de nya ägarna av huset, säger Kjell Bergström.

Det känns ju typiskt att vi inte kommer att få ta del av det

Att ansluta sig till det kommunala vatten och avloppssystemet kostar cirka 250 000 kronor för Torsbyborna.

– Det är en del, men klart värt det, både rent praktiskt och även rent värdemässigt på bostaden, säger Kjell Bergström.

Gränsen går vid Torsbygården

Gränsen för området Torsby 3T går vid Torsbygården. Gården, som är ett HVB-hem för vård och boende samt särskilt boende, består av 14 boendevillor vid Torsbyfjärden och ägs av Ingela Wihlborg.

Torsbygården måste bekosta en anslutning till kommunalt vatten och avlopp på egen hand då gården inte ingår i kommunens detaljplan. I dag har gården eget reningsverk och har vatten från brunnar.

Måste ha egen detaljplan

Ägaren Ingela Wihlborg säger att hon gärna ansluter till det kommunala vatten- och avloppsnätet, men att hon måste se över hur hon ska finansiera det först.

– Jag måste också göra en egen detaljplan, vilket jag också måste lösa först, säger hon.

Den torra sommaren blev påtaglig för Torsbygården, då det  var ont om vatten.

– Det har varit ganska knepigt under torkan, då vi har fått spara på vattnet. Förhoppningsvis blir kvar mer grundvatten om fler får kommunalt vatten, säger Ingela Wihlborg.

Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp pågår i hela Värmdö. Här kan du läsa om vilka området som är prioriterade förändringsområden för vatten och avlopp i kommunen.