Redo. Kristina Milkovic packar upp i den nya butiken i Märsta. Foto: Jens Kassnert

Nu får Märsta en second handbutik

Stockholms Stadsmission öppnar second handbutik i Märsta Centrum. Där ges också plats för arbetsträning för sex personer åt gången.

  • Publicerad 09:32, 25 maj 2021

Det känns om möjligt extra viktigt just nu, i och med att coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden.

På torget i Märsta centrum har Stockholms Stadsmission slagit upp portarna med second handbutik.

– Det här är väldigt efterlängtat och efterfrågat i Märsta, vi hoppas att Märstaborna kommer hit och handlar, säger Kristina Milkovic som är butikschef i Märsta.

Bland hyllorna står porslin och glas, där hänger kläder i mängder och en hel hörna fylld med böcker.

– Allt vi säljer kommer från centrallagret och har gått igenom en sortering och en värdering. Kunderna är välkomna skänka saker till oss som sedan kan komma till nytta för någon annan, säger Kristina Milkovic.

Varje år återbrukas totalt cirka 5000 ton produkter i Stockholms Stadsmissions gåvoinsamling som sedan hamnar i någon av organisationens butiker. Butiken på Märsta torg blir den 21:a i ordningen.

De flesta som arbetar i Stadsmissionens butiker är människor som vill tillbaka in i arbete. De tar emot personer som antingen arbetstränar eller gör praktik med stöd av handledare och yrkescoacher.

Under 2020 arbetstränade över 580 personer inom Stockholms Stadsmissions sociala företag och butiken i Märsta kommer att ha sex platser för arbetsträning till en början.

– Arbetsintegration är ett av våra viktigaste uppdrag och vi tror att det är avgörande att kunna erbjuda fler vägar till arbete för att på så sätt förebygga utanförskap, säger Kristina Milkovic.

Sigtuna kommun har drabbats extra hårt under pandemin. Det är den kommun som ökade sin arbetslöshet mest i länet under föregående år.

– Det är roligt att kunna erbjuda ännu fler personer som står långt från arbetsmarknaden platser i arbetsträning. Det känns om möjligt extra viktigt just nu, i och med att coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden, säger Kristina Milkovic.

Butiken har öppet alla dagar i veckan och tar emot alla typer av saker, förutom säkerhetsutrustning.

– Hjälmar och barnstolar tar vi inte emot. Man kan inte garantera att det inte har hänt något med dem eller att de varit med i en olycka. Men allt annat är vi väldigt tacksamma över, säger Kristina Milkovic.

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30