Jenny Grant låter kreativiteten flöda i sin studio på Klockargården i Danderyd. Foto: Jens Kassnert

Nu får klockargården nytt liv – konsten flyttar in

Konstnären Jenny Grant har flyttat sin ateljé till den gamla 1700-tals byggnaden i Danderyd. – Det passar mig perfekt. Här håller jag både kurser, skapar och visar upp min konst, säger hon.

  • Publicerad 20:30, 11 feb 2019

Inne i Klockargården i Danderyd hänger tavlor på väggarna, det står penslar i koppar och färgflaskor trängs med flera andra tänkbara saker som används för att skapa den konst som Jenny Grant främst använder sig av.

Det handlar om mixed media, en konstform som blandar olika typer av material.

– Det finns inga begränsningar i materialet. Den enda begränsningen som finns är ens egna kreativitet och fantasi. Låter man den flöda går det att göra vad som helst egentligen, säger Jenny Grant och tar fram en sorts dagbok fylld med färg, tyg och text.

Nytt liv i Klockargården

Det gamla huset från 1700-talet har under de senaste åren stått tomt men från och med årsskiftet hyr Jenny gården för sin ateljé.

– Det var en förskola här förut vilket man kan se till exempel på elementen som är gömda men lokalen är perfekt för mig, säger hon.

Förutom att skapa sin egen konst här ordnar Jenny kurser och workshops. Hit kommer både konstnybörjare, familjer och barn för att lära sig att måla och kanske det viktigaste av allt enligt Jenny, att våga få utlopp av sin kreativitet.

Alla mina kurser går egentligen ut på att hitta din egna lilla gnista i dig själv och ditt eget driv och kreativitet

Jenny Grant

– Alla mina kurser går egentligen ut på att hitta din egna lilla gnista i dig själv och ditt eget driv och kreativitet. Den andra delen är att bara se till att göra det. Det finns många som vill men aldrig får tid att måla.

Handlar om flow

För den som någon gång har målat kan nog känna igen sig i hennes beskrivningar.

– Många som börjar måla blir stressade för att de inte vet vad de ska göra eller över att det måste bli något. Kreativitet måste få växa fram. Skit i vad det blir, bara gör. När man sedan hittar ett flow så känns det i hela kroppen och då bara kommer det. Men det kan vara svårt att komma dit, säger Jenny och pekar på några tavlor som nybörjare har gjort och som hon sedan har färdigställt.

Jenny ser även konsten som en del av människors personlighet.

– En stor del av konsten kommer inifrån och mina tavlor är en del av mig. Och konst handlar också om at våga och att våga göra fel. Det ger väldigt mycket till det dagliga och man har nytta av det hela livet.

Den 16 februari mellan klockan 12-16 öppnar Jenny upp portarna på Klockargården och bjuder in till öppen ateljé med uttsällning av hennes verk och fika.

– Jag hoppas att många kommer hit och tar del av mitt arbete. Och vem vet, kanske vill någon vara med på en workshop i framtiden.

Jenny Grant öppnar upp klockargården för vernissage den 16 februari. Foto: Jens Kassnert

Fakta

Mer om Jenny Grant

Namn: Jenny Grant.

Ålder: 47 år.

Bor: Skogsvik, Danderyd.

Familj: Gift med Simon och 3 barn – Lucas 15 år, Meya 13år, Max 7 år.

Yrke: Konstnär på heltid sedan 2017. Håller i workshops, läs mer om henne på https://www.flowbyjenny.com.

Aktuell med: Ställer ut och håller öppet hus på Klockargården.

Visa merVisa mindre