Tidigare år har den 16 augusti varit ett datum att lägga på minnet för Mälaröarnas jägare som vill skjuta råbock, det vill säga hornbeklädda rådjurshanar.

I år är läget annorlunda och bakgrunden är ett regeringsbeslut från förra sommaren. Det innebär att det från och med i år är tillåtet att skjuta råbock mellan den 1 maj och den 15 juni. Regeringens beslut om vårjakt gäller tills vidare.

Beslutet grundar sig i att det i vissa län i bland annat Mellansverige redan har varit tillåtet med bockjakt om våren, efter att radioaktiva nedfall från Tjernobylolyckan påverkat djur (se faktaruta).

– Vårjakt infördes lokalt på 1990-talet, men det har inte varit något radioaktivt nedfall på Mälaröarna så jägare där har inte berörts, säger David Roos, vice ordförande i Mälarö jaktvårdskrets.

Ny jaktsäsong

Jakten gör att man kan se fler jägare ute tidigare på året, eftersom annan jakt sker på hösten.

– Allmänheten kan nu se jägare på pass även i maj och juni. Det kan vara ovant. Vildsvin jagas visserligen året om, men den jakten sker ofta på natten, säger David Roos.

Riktigt vilken effekt lagändringen får på Mälaröarna vet han inte riktigt än.

– Jag tror att många av Mälaröarnas jägare aktivt avstår vårbocksjakt och väntar till den 16 augusti, det är intrycket jag får. Jag tror att det beror på att många är vana vid det datumet och man måste inte jaga på våren.

David Roos upplever att frågan om vårbockjakt splittrar jaktlag.

– Många är oroliga att alla rådjur nu skjuts bort. Vi vill inte skjuta så att stammen minskar, säger han.

För att bland annat stämma av med lokala jägare om synen och effekten höll Mälarö jaktvårdskrets ett möte i torsdags, efter den här tidningens tryck.