Karl Lokal Levander uppträder. Foto: Karl Lille

Nu får Hagsätra en egen festival

Bröderna Lindgren, Rågsvedsrapparen Lokal och matjournalisten Jens Linder. Alla kommer de att vara på festivalen i Hagsätra den 2 september. Dessutom invigs Hagsätrakyrkan och Hagsätras alldeles egna bakelse koras.

 • Publicerad 14:59, 23 aug 2017

Lördagen den 2 september blir det fest i Hagsätra. Rågsvedsrapparen Karl Lokal Levander uppträder, Hagsätrabon och matskribenten Jens Linder kommer att laga mat och bröderna Lindgren ska uppträda. Det blir karneval med feministisk sambaorkester, trollkarl och konferencier är Yankho Kamwendo, känd från Bolibompa och tv-serien Leende guldbruna ögon.

– Anledningen till att vi har festivalen är att Hagsätra kyrka är ombyggd och har fått en ny entré som vi vill inviga. Det är första gången vi gör det här, men tanken är att festivalen ska bli en tradition, säger Johanna Linder, kommunikatör i Vantörs församling.

Festivalen arrangeras av Svenska kyrkan i Vantör tillsammans med Ikano bostad och Hagsätra företagarförening.

– Vi tycker att det behövs en festival i den här delen av söderort. Det är viktigt att lokalsamhället blomstrar och lever. På sikt kanske vi till och med kan få folk att åka ut hit från innerstan, det behöver inte alltid vara vi som ska åka in. Vi vill att det roliga ska hända här och vi märker också att förorten lever mer och mer, säger Johanna Linder.

Hagsätrabakelsen ska koras

På festivalen kommer också Hagsätrabakelsen att koras. Hagsätraborna får skicka in tävlingsbidrag och ett vinnande bidrag bakas sedan av församlingens kock. Matjournalisten och Hagsätrabon Jens Linder korar vinnarbakelsen under festivalen.

– Det ska inte vara något allt för snobbigt eller komplicerat. Jag tycker alltid om när man gör nya varianter på en klassiker, säger Jens Linder.

Han kommer själv stå och laga mat under festivalen som kan köpas till självkostnadspris.

– Jag tänkte göra en koreansk gryta som innehåller mycket fermenterad kål. Jag har varit mycket i Korea och skrivit en kokbok med koreansk mat, säger han.

Det är ett av de bästa ställena att handla mat på, centrum är fullt av butiker med bra ingredienser.

Jens Linder, matjournalist och Hagsätrabo.

Jens Linder är en Hagsätrapatriot – inte minst för matens skull.

– Jag tycker att det är ett toppenställe att bo på. Det är ett av de bästa ställena att handla mat på, centrum är fullt av butiker med bra ingredienser. Det är en jättebonus med att bo här; att det finns mat från hela världen som man kan handla, säger han.

Förhoppningen är också att det ska finnas mat från världens alla hörn på festivalen.

– Vi hoppas få dit en del food trucks. Det är det enda som inte är helt löst, säger Johanna Linder.

Festivalen pågår mellan klockan 11 och 16 i Hagsätra centrum. På söndagen, den 3 september,  invigs Hagsätrakyrkan och då blir det en gudstjänst klockan 15.

Fakta

Här är hela programmet

 • 11:00 Karneval med feministiska sambaorkestern Riot Samba
 • 11:30 Rapparen Shazaam/Jompa spelar pedagogisk hip-hop för barn
 • 12:00 Trollkarlen Daniel Karlsson
 • 12:30 Afro-beat
 • 13:00 Sara J Grip i Vantörs församling berättar om ”nya” Hagsätra kyrka
 • 13:10 Allsång
 • 13:30 Sikeleles
 • 14:00 Lansering av Hagsätrabakelsen, vinnaren koras av Hagsätrabon och matskribenten Jens Linder.
 • 14:30 Bröderna Lindgren i färgsprakande show
 • 15:00 Arabisk/svensk musik
 • 15:30 Rapparen Lokal från Rågsved
 • 16:00 Avslutning
Visa merVisa mindre