Eija och Mattias i Danderyd 2017. Foto: Mostphotos

Nu får Eija från Danderyd assistans – i Boden

Efter två avslag om personlig assistans för dottern Eija, 3 år, gav föräldrarna upp. I augusti flyttade de från Danderyd till Boden, där de nu beviljats assistans.

  • Publicerad 16:01, 11 okt 2018

Mitt i har i flera artiklar skrivit om Eija Winblad von Walter som nu är 3 år och inte får den assistans som hon behöver av Danderyds kommun. Familjen fick avslag på sin ansökan två gånger – när Eija var 1 år och när hon var 2,5 år. De begärde personlig assistans 168 timmar per vecka men de beviljades bara en insats som kallas avlösningsservice i hemmet, som innebar några timmars assistans på natten.

I en debattartikel skrev föräldrarna Mattias Isaksson och Annika Winblad von Walter att de nu båda var sjukskrivna och att de hade gjort en orosanmälan gällande sig själva.

De sa att Eija kanske skulle vara berättigad till assistans när hon blev 5 år.

Mattias Isaksson, pappa till Eija Winblad von Walter

I somras, när Eija skulle fylla 3 år, var familjen på ett möte hos Socialkontoret i Danderyd, som fick familjen att ge upp hoppet om att de skulle få den hjälp de behöver.

Gav upp hoppet om Danderyd

– Det var väldigt tydligt att de inte tänkte ge oss hjälp. Jag förklarade att jag ville börja jobba, men bara att ta Eija till specialförskolan i Täby är en komplicerad sak och skulle ta för lång tid. Vi skulle knappt kunna jobba någon av oss. Det hade blivit väldigt lite inkomst. Men det hade kommunen ingen förståelse för. De sa bara att Eija kanske skulle vara berättigad till assistans när hon blev 5 år, säger Mattias Isaksson till Mitt i.

Jag trodde inte det var sant.

Mattias Isaksson

Då bestämde sig Mattias och Annika för att hela familjen skulle flytta till Boden. Där kunde de iallafall få hjälp av farmor, resonerade de, men skickade också in en ansökan om assistans till Bodens kommun.

I slutet av september kom ett besked, som var en oerhörd lättnad för familjen.

– Vi fick ett telefonsamtal av handläggaren och hon gick igenom hur hon hade tänkt. Hennes förslag var 151 timmar i veckan. Jag trodde inte det var sant, säger Mattias.

5 nya assistenter

Nu har de kommit igång med fem nya assistenter hemma i den nyinköpta villan i Boden. I kommunen finns ingen specialförskola, så familjen hoppas att få till en fungerande vardag för Eija hemma där hon får göra utflykter med assistenterna.

– Jag tror att i det långa loppet kommer flytten att göra att hon får en trygg och stabil vardag, säger Mattias Isaksson.

Eija och Mattias i Danderyd 2017

Eija har två syskon som är 5 år och 1 år gamla. Den äldsta har fått ny förskola. Nu återstår det för Mattias, som är journalist,och Annika, som är jurist, att hitta varsitt jobb.

– Vi tänker att nu sätter vi barnen främst och vi får fortsätta bo här. Snart börjar storasyster Tova skolan. Det får bli bra. Det var väl inte så vi hade tänkt men nu får vi göra det bästa av situationen.

Mitt i söker Socialkontoret i Danderyds kommun för kommentar.

Fakta

Därför behöver Eija assistans

Eija har en medfödd mutation vilket resulterat i en komplex hjärnskada. På grund av den genetiska sjukdomen har inte Eija utvecklat grundläggande förmågor som att hålla huvudet upprätt, kunna utföra viljemässiga rörelser, ventilera sina lungor eller ha balansreaktioner och muskelstyrka.

Alla dessa bitar behöver Eija hjälp med och i många av fallen handlar det om att vuxen fysiskt måste lyfta henne för att hon ska aktivera sig. Det har lett till att pappa Mattias sjukskrivning av axeln.

Annika Winblad von Walter kan inte heller lyfta Eija då hon nyligen förlöst Eijas lillasyster med kejsarsnitt. Snittet har inte läkt ännu och såret har redan vid ett tillfälle gått upp för att Annika har lyft för tungt.

Föräldrarna skriver om Eija på www.facebook.com/barnsomEija

Visa merVisa mindre