OMSKYLTNING: Trafikborgarrådet Daniel Helldén och delar av trafikkontoret testar en av de enkelriktade gatorna som nu fått nya skyltar för att man ska kunna cykla åt båda hållen. Till hlöger den nya skyltningen på gatorna. Foto: Maja Brand /Per Brandt

Nu får du cykla mot enkelriktat på Kungsholmen – vissa gator skyltas om

Har du alltid cyklat här? Nu får du det. Kungsholmen är första hela stadsdel där enkelriktade gator öppnas upp för cyklister.

  • Publicerad 11:58, 16 jun 2016

Korsningen Sankt Eriksgatan/Alströmergatan är ett typexempel på det som nu staden vill förbättra för cyklisterna med de nya reglerna. En snabbare väg antingen hem eller till ett större cykelstråk.

Istället för att åka runt kvarteret om man kommer från Vasastan, och genom den intensiva korsningen vid Fleminggatan, är det nu alltså tillåtet att cykla upp vid Alströmergatan.

– Det finns många gator som är enkelriktade för bilar men där det inte finns någon anledning att de ska vara det för cyklister. Nu öppnar vi upp de gatorna för cyklisterna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

50 kvarter

Det handlar om 50 kvarter över hela Kungsholmen som nu har fått nya skyltar och vägmarkeringar. Skylten om enkelriktat har där vid utfarterna ersatts med en som visar att motorfordon är förbjudna. I infarten till de omskyltade gatorna har enkelriktat-skylten bytts ut mot en som .visar att man kommer möta cyklister. Även vägmarkeringar, ”cykelmyror” i körbanan ska målas.

En ”effektiv och billig lösning” jämfört med andra större cykelprojekt, enligt Helldén. Runt 5 000 kronor kostar omskyltning och målning i varje korsning.

– Det är en effektiv och billig lösning. Många cyklar redan mot enkelriktat och då är det bättre att de följer trafikreglerna så nu löser vi det problemet, säger Daniel Helldén.

I höst ska övriga innerstaden och även delar av ytterstaden följa efter och skyltats om. Sedan tidigare har sex gator i innerstaden skyltats om enligt liknande modell och enligt trafikkontoret har inte antalet olyckor ökat.

Mindre respekt för nya skylten

Däremot gäller det att bilförarna är mer uppmärksamma för nya möten på gatorna samt att de respekterar den nya skyltningen. I Sverige är det inte tillåtet att sätta upp en tilläggsskylt för att förtydliga förbudet vilket görs på andra ställen i Europa.

– Det finns bilförare som inte bryr sig på samma sätt om den nya skyltningen. Men de betyder samma sak, att motorfordon inte får köra där, säger Per-Åke Tjärnberg, projektledare på trafikkontoret.

– Det är inte det optimala, men vi hoppas att bilarna respekterar de nya skyltarna. Om alla följer reglerna kommer det att fungera, säger Daniel Helldén.

Expert ger tummen upp

Åtgärderna får en stor tumme upp från cykelexperten Krister Isaksson. Han tror inte att det kommer vara ett stort säkerhetsproblem att bilarna struntar i den nya skyltningen utan ser stora fördelar med de nya reglerna.

– Att det har varit enkelriktat för cyklister är något som kom på köpet från biltrafiken. Det är bra att man försöker underlätta och prioritera cyklisterna, det ökar tillgängligheten och kortar av ressträckorna, säger han.

Här är gatorna som skyltas om

Alströmergatan, Atterbomsvägen, Baltzar Von Platens gata, Celsiusgatan, Fredhällsgatan, Gambrinusgatan, Garvargatan , Hantverkargatan, Hjalmar Söderbergs väg, Hjärnegatan, Industrigatan, Karlsviksgatan, Kronobergsgatan, Love Almqvists väg, Mitisgatan,  Norr Mälarstrand, Olof Gjödingsgatan, Parmmätargatan, Pipersgatan, Rålambsvägen, Skillinggränd, Snoilskyvägen Stagneliusvägen, Södra Agnegatan, Thorildsvägen.

Gatorna är valda efter lämplighet och säkerhet, framförallt breda gator som har 30 km/h. Det är antingen hela eller delar av gatorna där det tidigare har varit enkelriktat som nu skyltats om.

Visa merVisa mindre