– Många har längtat efter att kunna träffa familj och närstående. Därför är det mycket glädjande att de på äldreboenden har blivit vaccinerade och att vi kan öppna för besök, i enlighet med de rekommendationer som gäller, säger Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Förbudet mot besök på äldreboende i Sollentuna upphörde redan den 3 februari. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Mas, avrådde dock starkt från besök även efter det. Men inte längre alltså.

Följ lokala rutiner

Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller och alla äldreboenden i Sollentuna har tagit fram lokala rutiner för besök, och det är viktigt att dessa följs förklarar Pia Bornevi, förvaltningschef på vård-och omsorgskontoret.

– Även om de äldre på särskilda boenden nu har blivit vaccinerade mot covid-19 är det fortfarande viktigt vid besök att följa de rekommendationer som finns för att minska risken för smittspridning, säger hon.

Kommunen uppmanar besökare att prata med personalen på boendet om hur du besöker din anhöriga på bästa sätt, och att tänka på att rutinerna för besök är till för att skydda oss alla.