Norrgårdens äldreboende ett av de äldreboende som nappat på idén att låna cyklarna. Foto: Åsa Sommarström

Nu får de äldre komma ut och cykla

Kommunen har köpt in eldrivna lådcyklar för att främja cyklandet och låta äldre komma ut och se Sollentuna. Det är skönt med lite fart, säger Ulla som har prövat en åktur.

  • Publicerad 15:24, 13 aug 2018

Norrgården i Norrviken är ett av de äldreboenden som nappat på erbjudandet att låna de två nya elcyklarna som kommunen har köpt in.

– Det här är en fantastisk möjlighet att kunna erbjuda de äldre att komma ut i det fria. För det mesta gör vi upptäcktsfärder i närområdet. Vi hejar på folk, tittar på växter och känner vinden i håret, säger Liberta Mehmedi, hälsocoach.

Det är skönt med lite fart

Ulla Johansson

Ulla Johansson och Dali Kilander får varsin cykelhjälm och spänner fast säkerhetsbältet innan de ger sig ut på tur med Liberta Mehmedi vid styret.

– Det är härligt att komma ut och titta på omgivningarna. Jag är sugen på att åka till Viby och se hur det ser ut där nuförtiden, säger Dali Kilander.

Både Dali Kilander och Ulla Johansson tjoar när Liberta tar lite fart i nedförsbacken på cykelvägen utanför Norrgården.

Känns det inte lite läskigt när det går fort?

– Nej, inte alls! Det är skönt med lite fart, säger Ulla och fortsätter:

– Jag har cyklat mycket i mina dagar. Jag cyklade till jobbet i Sollentuna från Häggvik, där jag bodde. Från det att det gick att cykla på våren tills dess snön kom på hösten, säger Ulla Johansson.

Elcyklarna som kommunen har köpt in är specialbyggda för att köra två personer. Under sommaren har nio äldreboenden lånat cyklarna under tre veckor var. Tanken är att de ska kunna bokas av äldreboenden i Sollentuna även nästa sommar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Nyheter "En av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna." Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.tisdag 27/10 5:50

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15