Skyddsombudet Ivana Evertsson är glad att det nu är fritt fram för biljettkontrollanterna att bära munskydd. Foto: Privat/Mostphotos

Nu får biljettkontrollanterna ha munskydd

Varje dag stöter Ivana Evertsson på resenärer som ifrågasätter att kontrollanterna inte bär munskydd. Men det har inte varit ok. Förrän nu.

  • Publicerad 14:54, 20 nov 2020

Bli inte förvånad om det dyker upp biljettkontrollanter med munskydd i kollektivtrafiken. För nu har de fått ok att bära munskydd från arbetsgivaren ISS, något som Seko-tidningen var först med att rapportera om.

– Resenärer frågar varje dag varför vi inte bär munskydd. En del vill inte visa biljetten för att vi då kommer för nära, och jag förstår dem till hundra procent, säger Ivana Evertsson, biljettkontrollant och skyddsombud.

Redan i våras efterfrågade de munskydd, men fick tvärnej, berättar hon.

Handskar och handsprit har däremot funnits hela tiden.

Kontrollerna stoppades

I april stoppades sedan biljettkontrollerna av smittskyddsskäl, för att återupptas på sensommaren. Och nu går de även ombord på tåg och bussar.

– Om kontrollanterna bedömer att det är tillräckligt glest så går de ombord. Det ligger ju också i deras intresse att kontrollerna kan utföras på ett smittsäkert sätt. En armlängds avstånd både från kontrollant och resenär är det som gäller, sade Claes Keisu, pressansvarig vid Region Stockholms trafikförvaltning, till Mitt i tidigare i höst.

Ny riskbedömning

Sedan smittspridningen ökat under hösten har frågan om munskydd blivit aktuell igen.

Och vid ISS biljettkontroll har en ny riskbedömning gjorts.

– Nu säger de att vi kan bära munskydd om vi vill. Jag är jätteglad, säger Ivana Evertsson.

Kan bli rekommendationer

Men hon är också kritisk till att det inte har varit klart uttalat tidigare.

– Vi har medarbetare som är i riskgrupp och som har varit väldigt oroliga.

Folkhälsomyndigheten har öppnat för att det kan komma lokala rekommendationer att använda munskydd i situationer där det inte går att hålla avstånd.

Oklart vem som betalar

Men om arbetsgivaren kommer att stå för munskydden är ännu oklart. ISS vill heller inte gå med på beskrivningen att de skulle ha sagt nej till munskydd tidigare.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Anders Fridell, presskontakt vid ISS till Seko-tidningen.

Så säger Folkhälsomyndigheten om munskydd

Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen är osäker.

Det kan dock finnas situationer där munskydd kan vara av värde trots det osäkra kunskapsläget om dess effekt.

Vi kommer därför, i samråd med de regionala smittskyddsenheterna, ta ställning till vilka situationer en rekommendation om munskydd skulle vara av värde på nationell eller regional nivå.

Exempel på sådana situationer kan till exempel vara hos optikern eller vid trängsel i kollektivtrafiken.

Visa merVisa mindre

Ivana Evertsson Foto: Privat