Under vintern och våren har 4G-masterna uppgraderats till att klara av 5G. Foto: Mostphotos

Nu får Bagarmossen tillgång till 5G-nät

Mobiloperatören Tre har aktiverat 5G-nät i Bagarmossen, Bromma och Kista.

  • Publicerad 05:04, 1 jul 2020

I december förra året testades 5G-nätet i södra Stockholm. Sedan 22 juni har testet utökats till Kungsholmen, Kista, Bagarmossen, Bromma och delar av Solna.

– Vi har höga ambitioner med 5G, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

Rädsla för strålning

5G-nätet möttes av motstånd i södra Stockholm, vilket har att göra med uppfattningen att 5G-strålning kan vara hälsofarligt.

Enligt Torsten Augustsson, utredare på Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, har man dock inte kunnat säkerställa hälsorisker. 

– Man har gjort studier på frekvenser som ligger nära 3,5 GHz, och har då upptäckt att svag radiovågsexponering möjligen har viss biologisk effekt – men man har inte kunna säkerställa några hälsorisker med vanligt förekommande exponeringsnivåer, säger han.

Masterna uppgraderas

Under vintern och våren har utbyggnaden fortsatt från Enskede och Årsta och kommer att fortsätta i övriga delar i sommar och höst.

– Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4G-master till 5G-master under vintern och våren. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga kommer våra uppgraderade master kunna ge 5G, säger Haval van Drumpt.

Fakta

Från tegelstenar till mobilsurf – minns du?

1G lanserade 1981 och innebar att personer kunde börja ringa till varandra – helt trådlöst!

2G lanserades 1992 och gjorde sms:en möjliga.

3G kom 2004 och för första gången kunde vi använda telefonerna för att surfa med.

4G startades 2009 och erbjöd snabbare surf – nu kunde vi plötsligt använda appar för att skicka meddelanden och ringa samtal.

Källa: SVT
Visa merVisa mindre