Hittills har 1,2 miljoner invånare vaccinerats med en första dos i Stockholm, vilket motsvarar knappt 63 procent av länets invånare.

Nu, fredag 9 juli, öppnar vaccinationen upp för alla vuxna i Stockholm.

– I dag når vi en milstolpe när vi öppnar vaccinationen mot covid-19 för hela den vuxna befolkningen och jag är väldigt glad att vi kan öppna bokningen flera veckor innan plan. Nu har alltså alla som fyllt 18 år möjlighet att boka vaccination mot covid-19 i Region Stockholm, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, och fortsätter:

– Att vi nu öppnar för hela den vuxna befolkningen och inte ytterligare ett femårsintervall beror på att bokningstrycket den senaste veckan minskat och vi vill ha en så hög beläggning som möjligt på länets olika vaccinationsmottagningar. Att så många som möjligt så snabbt som möjligt vaccinerar sig är helt centralt för att minska smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom och sjukhusvård.

https://www.mitti.se/nyheter/mycket-laga-spar-av-coronavirus-i-stockholms-avloppsvatten/repugi!zRrNkJyd58@0EsyHX2ygyw/

Ingen konkurrens med andra dosen

Parallellt med att vaccinbokningen nu öppnar för länets alla vuxna vaccineras också en stor del av befolkningen med en andra dos. Dessa doser är reserverade och konkurrerar alltså inte med den grupp som erbjuds den första dosen.

https://www.mitti.se/nyheter/tiotal-personer-svimmade-i-samband-med-vaccination/repugh!BfVy3gyXqffnXvdjtVK57w/