MYNDIGA FÅR SPRUTA. Alla personer över 18 år har nu möjlighet att vaccinera sig i Region Stockholm. Foto: Mitt i / Mostphotos

Nu får ALLA över 18 år vaccinera sig i Stockholm

Region Stockholm väljer nu att öppna upp vaccinationen för alla personer över 18 år.

  • Publicerad 13:48, 9 jul 2021

Väldigt glad att vi kan öppna bokningen flera veckor innan plan

Hittills har 1,2 miljoner invånare vaccinerats med en första dos i Stockholm, vilket motsvarar knappt 63 procent av länets invånare.

Nu, fredag 9 juli, öppnar vaccinationen upp för alla vuxna i Stockholm.

– I dag når vi en milstolpe när vi öppnar vaccinationen mot covid-19 för hela den vuxna befolkningen och jag är väldigt glad att vi kan öppna bokningen flera veckor innan plan. Nu har alltså alla som fyllt 18 år möjlighet att boka vaccination mot covid-19 i Region Stockholm, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, och fortsätter:

– Att vi nu öppnar för hela den vuxna befolkningen och inte ytterligare ett femårsintervall beror på att bokningstrycket den senaste veckan minskat och vi vill ha en så hög beläggning som möjligt på länets olika vaccinationsmottagningar. Att så många som möjligt så snabbt som möjligt vaccinerar sig är helt centralt för att minska smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom och sjukhusvård.

Mycket låga spår av coronavirus i Stockholms avloppsvatten

Ingen konkurrens med andra dosen

Parallellt med att vaccinbokningen nu öppnar för länets alla vuxna vaccineras också en stor del av befolkningen med en andra dos. Dessa doser är reserverade och konkurrerar alltså inte med den grupp som erbjuds den första dosen.

Tiotal personer svimmade i samband med vaccination

Så bokar du vaccintid

För att boka tid för vaccination behöver man ha fyllt 18 år och vaccinationen sker på någon av länets 37 vaccinmottagningar alternativt på en vaccinbuss. Parallellt vaccineras också via vårdcentraler och vissa akutsjukhus.

Bokning sker via appen Alltid öppet, och som komplement finns en telefonbokningstjänst tillgänglig på tio olika språk. Telefontjänsten vänder sig till invånare som inte har möjlighet att boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar eller har behov av att boka på andra språk.

Visa merVisa mindre

Vaccinläget i Stockholm

65 år och äldre: 88 procent har fått första dos

50 till 59 år: 81,4 procent har fått första dos

40 till 49 år: 72,4 procent har fått första dos

30 till 39 år: 45,2 procent har fått första dos

Totalt är nästan 39 procent av den vuxna befolkningen färdigvaccinerade.

Visa merVisa mindre