Sprutdags. Nu kan föräldrar till 12–15-åringar boka vaccinationstider åt sina barn. Foto: Mostphotos

Nu får 12–15-åringar vaccinera sig

I Region Stockholm tryckte politikerna på startknappen med en gång, efter regeringens besked om att 12–15-åringar kan vaccineras. I dag, måndag, öppnade bokningen.

  • Publicerad 14:53, 20 sep 2021

I torsdags meddelade regeringen att 12–15-åringar i Sverige ska erbjudas vaccination mot covid-19. Starten sker efter höstlovet, sa statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Regeringen säger ja till vaccin för 12–15-åringar

Men i Region Stockholm startar vaccineringarna betydligt tidigare. Redan i dag, måndag, kan föräldrar till 12–15-åringar boka vaccinationstider åt sina barn.

– Vi har överkapacitet på flera mottagningar och gott om vaccin så det ska fungera bra. Vi har förberett oss för den här ålderskategorin i flera veckor, säger Désirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd, med ansvar för vaccinationsstrategin.

Överkapacitet finns

Bokningarna ska göras via telefon eller appen Alltid Öppet. Information om det finns på 1177.

Start för vaccinationerna blir den 4 oktober, eftersom all administration ännu inte är på plats. De ska utföras på mottagningar som redan finns.

Vaccinationer vid skolor

Så snabbt som möjligt ska vaccinationerna också börja i skolorna. Här är dock startsträckan lite längre eftersom det krävs ett samarbete mellan regionen, länsstyrelsen, kommunerna och elevhälsan.

– Om man inte är väldigt angelägen är det bra att invänta tills vaccinationerna kommer i gång i skolorna. Det är där barnen är trygga och tanken är att vaccinationerna framför allt ska ske där, säger Désirée Pethrus.

Désirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm. Foto: Anna Molander

"Effektivt skydd"

Regeringen motiverade dagens beslut med att det minskar risken för långvarig sjukdom och därmed också risken för att missa mycket i skolan.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, uppmanar i ett pressmeddelande alla vårdnadshavare att prata med sina barn om vaccinationen och tacka ja till erbjudandet.

– Vaccination är det mest effektiva sättet att skydda sig själv och andra och nu har Folkhälsomyndigheten rekommenderat det för alla över 12 år, säger han.