Johan Daréus, rektor Tunaskolan, och Karin Rydberg, verksamhetschef elevhälsans medicinska insats (EMI) i Botkyrka.

Nu drar vaccinationen i grundskolan igång

Nästa vecka startar vaccinationen på Botkyrkas grundskolor i stor skala. Men redan i veckan smygstartade Tunaskolan, där intresset för att ta sprutan var lågt bland 12–15-åringarna.

  • Publicerad 07:00, 24 okt 2021

I veckan drog vaccinationerna på Botkyrkas grundskolor så smått igång. Först ut var Tunaskolan.

– Det är bra att vi får eleverna vaccinerade, men jag vet inte om det är en fördel att vara först ut. Vi hade organisationen kring vaccinationerna klara snabbt, och därför anmälde vi oss också tidigt, förklarar rektorn Johan Daréus.

Han uppskattar att det är drygt 270 elever i årskurs 6–9 på Tunaskolan som fått erbjudande om att ta sprutan, men att en knapp tredjedel har tackat ja och fått sitt godkännande från båda vårdnadshavarna.

Region Stockholm öppnade redan i slutet på september upp bokningarna för att barn 12–15 år skulle kunna vaccinera sig, vilket kan vara en bidragande faktor till det låga intresset, menar Daréus, även om det inte tros vara huvudorsaken.

Nu får 12–15-åringar vaccinera sig

– Det finns elever som tar spruta på annat håll, men det är nog vanligare att man nu tackat nej på grund av oro för vaccinet, säger han.

Storskaligt

Redan nästa vecka breddar man och går ut storskaligt i vaccinationen på skolorna.

Först ut i den omgången är Brunnaskolan och Borgaskolan.

Men vaccinationerna kommer inte att ske på samtliga skolor i Botkyrka. Istället är det tänkt att vaccinationerna sker på större skolor och att eleverna på mindre närliggande skolor får ta sig dit. Det gäller främst de elever i årskurs 5 som hunnit fylla 12 innan vaccinationen sker på skolan.

Det kommer ske till och med den sista november, med undantag för höstlovet veckan 44.

– Det är bra att vi tar någon skola i taget så att alla kan få sitt vaccin i lugn och ro, menar Karin Rydberg, verksamhetschef elevhälsans medicinska insats (EMI), som har varit den som styrt upp vaccinationen på Botkyrkas skolor.

Boka hos Regionen istället

Men efter den 30 november är det slut, till dess vaccinatören kommer tillbaka och ger den andra dosen. Annars finns inget mer vaccinationstillfälle inplanerat på skoltid, menar Rydberg.

– Om man missat vaccinationen på skolan och önskar få vaccin skall man vända sig till Alltid öppet och boka tid, säger hon.