Skidor. Nu när kylan kommer hoppas Bruketbacken i Järfälla kunna öppna inom ett par veckor. (arkivbild) Foto: Mikael Andersson

Nu drar snökanonerna i gång i Bruketbacken

Snön faller och det blir minusgrader i Järfälla den närmaste tiden. Det är goda nyheter för Bruketbacken, där snökanonerna drar i gång i helgen.

  • Publicerad 17:30, 7 jan 2021

Vi är väldigt glada för kylan.

Det kan tyckas som ödets ironi att snön behagar falla först när jullovet går mot sitt slut. Men Åke Wernelind, ordförande i Järfälla alpina skidklubb, är ändå glad.

– Det känns väldigt bra att det ser ut att bli kallt. Vi har förra årets vinter i färskt minne, då vi för första gången på mer än tio år inte kunde öppna backen, säger han.

Bruketbacken, eller Brukets skidbacke som den egentligen heter, är i första hand en konstsnöbacke. För att "få till det" måste det vara kallt, och den senaste tiden har det bara varit minusgrader en enda natt.

– Nu ser det ut att bli kallt på nätterna i helgen och nästa vecka. Då kommer snökanonerna med konstsnö att gå för fullt. Får vi sedan lite hjälp från ovan blir det ännu bättre, då kan konstnön, som är mer fast och kompakt, blandas upp med vanlig snö som är lite luftigare, säger Åke Wernelind.

Bruketbacken, som har två nedfarter med släplift och en fallhöjd på 63 meter, drivs av Järfälla kommun i samarbete med Järfälla alpina skidklubb.

SNÖ. Det ska bli kallt i helgen och förhoppningsvis kan Bruketbacken öppna om ett par veckor. Foto: Järfälla alpina skidklubb

Åke Wernelind, ordförande i Järfälla alpina skidklubb, JAK. Foto: Privat

När kan backen öppna?

– Först behöver vi ha kallt ett par veckor så att snökanonerna kan jobba på, sedan schaktar vi och pistar. Men inom ett par veckor borde vi kunna öppna, om inte coronarestriktionerna sätter stopp. Men det är kommunen som beslutar om öppning.

Hur känns det?

– Vi är väldigt glada för kylan. Nu hoppas vi få upp backen för att kunna träna och tävla, men även för allmänheten. Det är en jättebra backe, även om den inte är en av Stockholms större. En liten hemlighet, även i Järfälla, säger Åke Wernelind och skrattar.

Han påpekar att när backen öppnas görs det coronasäkert, precis som på andra anläggningar, med restriktioner för hur man köar och åker lift.

– Och när anläggningen öppnar ser vi gärna att nya skidåkare börjar träna med oss. Det finns platser i våra U8 och U10-grupper (födda från 2011), säger Åke Wernelind.

Oavsett om och när backen och släpliften kan öppna har området ändå lockat många besökare.

– Jag har aldrig sett så mycket folk i området som det här året. De springer, vandrar och grillar korv. I dag var det bara lite frost, men det var ändå ungar där som åkte pulka, säger han.

Och det är nyheter på gång. Just nu planeras för ett längdspår i hagen bakom backen, där kommunen har installerat utrustning för att kunna spruta snö. Längdbanan kommer att drivas av Järfälla skidklubb.

– Det blir en konstsnöbana för längdåkning på mellan 600 meter och en kilometer, beroende på hur mycket snö som kommer, säger Åke Wernelind.