I slutet av Äspholmsvägen, strax bakom Mikaelikyrkan, ligger området där moskén nu ska byggas. Fastigheten är 3 000 kvadratmeter stor och består i dag mest av träd och berg. Själva moskén är tänkt att bli 2 500 kvadratmeter stor med två 63 meter höga minareter.

Bakom bygget står den Islamiska stiftelsen i Skärholmen som har planerat för bygget i många år. Ett bygglov beviljades redan 2015. Enligt Talha Okur, pressansvarig och styrelsemedlem i stiftelsen kom aldrig bygget igång den gången på grund av missförstånd. När ett nytt bygglov beviljades 2020 var det mitt i pandemin, vilket försvårade. Men sedan några veckor tillbaka är byggarbetare på plats. Eftersom området består av berg i dag krävs en del förarbeten.

– Vi har nu fått startbesked för att spränga och gjuta, säger Talha Okur.

Gångvägar måste flyttas

Moskén är planerad att ligga mellan två befintliga gångvägar, gångvägen längs Skärholmsvägen och gångvägen till skivhusen på Äspholmsvägen. Därför ska gångvägarna flyttas av Stockholms stad efter förarbetet är klart. Därefter hoppas Islamiska stiftelsen kunna påbörja bygget av själva moskén.

– Men det är etapp två. Det har vi inte startbesked för än, säger han.

Talha Okur berättar att det känns kul att äntligen vara i gång.

– Det är många som har kämpat med moskébygget i 10–15 år.

Hur finansieras bygget?

– Projektet kommer att finansieras genom kollektioner, donationer och insamlingskampanjer. Det finns en stor historisk vilja att slutföra projektet och därmed en bra finansiell grund.

Oroliga grannar

Under intervjun kommer en kvinna förbi och frågar vad som ska byggas på den inhängande platsen och Talha Okur berättar hur det ligger till.

– Men då kommer det vara sprängningar och så där va? frågar en kvinna som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Hon berättar att hon bor precis intill och att hon inte har fått någon information om bygget.

– De borde ha informerat er. Vi har meddelat hyresvärden, säger Talha Okur.

Innan den första detaljplanen godkändes var det grannar som klagade, berättar han efter att kvinnan gått. Men sedan dess har föreningen inte hört något negativt – förrän nu.

– Men jag hade också blivit irriterad om jag hade bott där och inte fått information om vad som pågick där nere.

”Aktiviteter för alla åldrar”

Moskén planeras vara uppdelad i två delar, en i norr och en i söder. Den södra delen ska vara täckt av en kupol och innefattas av en bönesal som ska vara vriden mot Mecka. 

– Här kommer huvudentrén att vara, säger Talha och pekar på berget utmed Skärholmsvägen.

I den norra delen ska moskéns övriga verksamhet finnas, allt ifrån kontorslokaler till föreningslokaler – och en bostad till imamen.

– Tanken är att det ska fungera som ett centrum framför allt för muslimer och att det ska finnas aktiviteter för alla åldrar, säger Talha Okur.