Nu debuterar Spångas första dambandylag

Nu skrivs ett stycke bandyhistoria i västerort. För första gången någonsin ställer Spånga Bromsten BK ett damlag på isen. Den 17 november gör laget entré i Allsvenskan norra då man möter IFK Rättvik borta.

  • Publicerad 19:58, 8 nov 2018

– Klubben har länge haft ambitionen att dra igång ett damlag och nu tyckte vi att det var möjligt. Då bestämde vi att nu kör vi, säger damernas lagledare Rickard Hartley.

Förra säsongen var han tränare för klubbens F14-lag som vann serien F14 Mellansverige. Till i år blev många av spelarna för gamla.

Från 14 till 50 år i truppen

– Vart skulle de ta vägen? Så vi startade ett damlag. Men vi kunde inte ha bara ungdomar när vi kom upp på damnivå så vi har fått in flera äldre spelare som hade lagt skridskorna på hyllan men ville börja igen, säger Rickard Hartley.

Det gör att det är en bra mix i den i dag 19 spelare starka truppen. Åldersspannet är 14–50 år och några har börjat spela i klubbens egen bandyskola som 5-åringar medan andra har en seniorkarriär på högsta globala nivå bakom sig.

100 mil till en av bortamatcherna

Det är en stor utmaning att dra igång ett damlag, berättar Rickard Hartley, inte minst på grund av den geografiska spridningen i serien. Hammarby och Uppsala BoIS finns på nära håll, men det väntar även resor till bland annat Kalix (närs 100 mil), Umeå och Härnösand.

En annan svårighet har varit träningen på is under försäsongen. Just nu finns is på Zinkensdamms IP och snart även på Gubbängens IP och Östermalms IP, men på Spånga IP dröjer det ytterligare ett tag.

Fyra matcher men ingen träning på fullstor is

– Försäsongen har bestått av barmarksträning – kondition och fys – och av skridsko i ishall med boll och klubba, lite tvåmålsspel.

Ingen träning på fullstor is alls?

– Nej, vi har haft halv is på Zinkensdamms IP en gång, och spelat fyra matcher i Allsvenska cupen. Och så har några av ungdomarna spelat i World Cup för damer med AIK.

Blåvita Spånga Bromsten i en av de fyra matcherna i Damallsvenska cupen som avgjordes i Behrn Arena i Örebro för ett par veckor sedan. Foto: Rickard Hartley

Seriepremiär för Spånga Bromsten BK blir det alltså den 17 november, mot IFK Rättvik borta.

Hemmapremiär den 23 november

En knapp vecka senare, den 23 november, är det hemmapremiär då Uppsala BoIS kommer på besök. Klockan 19.00 börjar jakten på det röda nystanet på Spånga IP.

Och bara ytterligare två dagar senare, den 25 november, är det dags för säsongens första derby, mot Hammarby IF på Zinkensdamms IP.

Vad har ni satt upp för mål för denna er första säsong?

– Ambitionen i vårt lag är att spela bra bandy, utvecklas och att ha riktigt kul, säger Rickard Hartley.

Fakta

150 barn i klubbens Skridskokul varje vinter

Spånga/Bromstens Bandyklubb bildades formellt 1997 genom att Spånga IS Bandy och Bromstens BK gick samman.

Verksamheten har hela tiden varit inriktad på både seniorbandy och ungdomsbandy.

Herrseniorerna spelar denna säsong i division 2 och 3.

Ungdomsbandyn har cirka 250 spelare, varav ett 30-tal är flickor, och organiserar totalt tio lag med representation i alla åldersgrupper.

I Ungdomsbandyn ingår också skridsko- och bandyskolan Skridskokul med omkring 150 barn som deltar varje vinter.

Från säsongen 2018/2019 har Spånga Bromsten BK dessutom för första gången ett eget damlag, som gör entré i Allsvenskan norra den 17 november då man spelar mot IFK Rättvik borta.

Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!