NU KÖR VI. Om drygt ett år kommer det stå 297 nya studentlägenheter här på Lappis. Det firas av sssb:s vd Ingrid Gyllfors, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Sssb:s styrelseordförande Leif Garph. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Nu byggstartas 800 studentlägenheter vid Lappis

Att 742 nya studentlägenheter ska byggas vid Lappis är nu officiellt invigt. På onsdagen samlades stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, SSSB och Peab för att fira.

  • Publicerad 09:30, 21 mar 2019

Nio år efter det att man började jobba med en ny detaljplan så är det första spadtaget officiellt taget.

742 nya studentlägenheter ska byggas och första inflyttningen kan ske redan till sommaren 2020, enligt SSSB, Stockholms studentbostäder.

– Det här är jättebra. Det är oerhört svårt att få en bostad i Stockholm. Det försvårar för folk att flytta hit och plugga, att flytta hemifrån. För de som är mitt i livet. 800 är en stor ökning procentuellt i Stockholmsområdet, säger Anton Hjelm, 26 år, vice ordförande i Stockholms universitets studentkår.

Ska ge mer campuskänsla

Han var en av många som hade kommit till onsdagens projektinvigning på Lappistorget, då bland annat stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) höll tal.

– Jag har följt projektet sedan vi startade det så därför känns det extra kul att vara med vid det här "första spadtaget", som man säger. Det är också kul att det här området får möjlighet att utvecklas, att det kompletteras med mer utemiljö så det blir mer campuskänsla, säger Joakim Larsson (M) som syftar till den delen av projektet som ska se till att utemiljön rustas upp så den blir mer attraktiv för studenter.

Ingrid Gyllfors, vd för SSSB, håller med.

– Det här betyder hur mycket som helst. Vi har 50 000 studenter i vår kö, varav 20 000 är aktivt sökande. Att då få bygga 800 till studentbostäder är jättestort. Det är jätteviktigt för att folk ska komma till Stockholm och studera här, säger hon.

Studentlägenheterna är mestadels ettor men några är tvåor. Hyran är inte färdigförhandlad ännu men Ingrid Gyllfors klargör att det kommer bli något dyrare än de andra studentlägenheterna på Lappkärsberget, eftersom det är nyproduktion.