Paviljongen. Golvet ska bestå av två nivåer där den ena är yogaytan och den andra en mindre terass. Foto: Nyréns arkitekter

Nu byggs yogapaviljongen

Nu får Vasastadsborna en paviljong för yoga. Paviljongen kommer att stå i Vasaparken och ska bli en plats för avkoppling i storstadsbruset. –  Det här blir ett intressant tillskott i parken, säger projektledaren Veronica Johnander.

  • Publicerad 16:20, 4 dec 2020

Det behövs platser för kontemplation även i en intensiv stadsmiljö.

Bygget av en yogapaviljong är i full gång. Paviljongen kommer att byggas i Vasaparkens lugnare delar och är avsedd för yoga och andra stillsamma aktiviteter.

Allt började med ett medborgarförslag som nådde Norrmalms stadsdelsnämnd våren 2017.

–  Förslaget svarade väldigt bra mot parkplanen som säger att det behövs platser för kontemplation även i en intensiv stadsmiljö. I Vasaparken finns mycket aktiviteter så vi tyckte att det här blir ett intressant tillskott i parken, säger Veronica Johnander, projektledare och landskapsarkitekt på Norrmalms stadsdelsförvaltnings parkmiljöavdelning.

Skrotade planer

Ett tag fanns det planer på att placera paviljongen i Sabbatsbergsparken. Men nu står det klart att den kommer att hamna på höjden i Vasaparkens nordvästra hörn.

–  Vi kom fram till att det var lämpligast att ha den i den här delen av parken och att placera den ut mot klippan för att spara på grönytorna. Norrmalm har minst grönytor per invånare i hela landet så det är viktigt att bevara de ytor vi har.

Snickeriet tar fart

Nu är grundläggningsarbetet färdigt och den här veckan är det dags att bygga själva paviljongen.

–  Snickarna har fått tag på svenskt kärnfuru av hög kvalitet som har linoljebehandlats och har en god hållbarhet och låg klimatpåverkan.

Tanken är att snickarna ska bli färdiga med bygget strax före jul. I början av nästa år ska marken återställas och belysning ska komma på plats. Om allt går som det ska kommer paviljongen att stå färdig i februari.