Nu byggs modulhuset för flyktingar vid Tanto

Innerstans första modulhus är ett steg närmre att bli verklighet. Nu har bygglovet för huset för nyanlända vid Tantolunden vunnit laga kraft. Byggstart planeras till nästa år.

  • Publicerad 13:58, 4 sep 2017

På parkeringen mellan Ringvägen och Tantolunden ska det byggas ett nytt tillfälligt boende, ett så kallat modulhus, med 22 lägenheter och plats för uppemot 90 flyktingar.

Bygglovet har nu vunnit laga kraft, efter att det överklagats av närboende till länsstyrelsen och till mark- och miljödomstolen.

Det finns ännu ingen detaljerad tidsplan. Men byggstarten kan ske i början av nästa år, enligt det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem som har uppdraget att bygga huset.

– Inflytt planeras senare under 2018, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.

Första modulhuset i innerstan

I huset ska nya Stockholmsfamiljer bo. Som har fått uppehållstillstånd men som ännu inte kan skaffa egen bostad. Det blir en så kallad genomgångsbostad.

Det blir det första modulhuset som byggs i innerstan. Det planeras ytterligare ett i Hjorthagen. I innerstan har boenden för nyanlända istället skapats genom att använda gamla servicehus, som Vintertullen på Södermalm eller Vasen på Norrmalm. Staden har även hyrt in sig i privata bostäder och i kontorshus.

2858 flyktingar ska få nya hem

Migrationsverket har givit Stockholms stad uppdraget att ge 2858 nyanlända som fått uppehållstillstånd en genomgångsbostad. Många har bott i andra delar av Sverige under flera år och har börjat lära sig prata svenska.

– Vi ligger bra i fas och ser ut att klara våra åtaganden. Precis som vi gjorde i fjol, säger Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända på stadsledningskontoret.

Det är inte bara tak över huvudet. Utan staden gör även också en etableringsplan och ser till exempel till att de nya svenskarna får språkundervisning och stöd för att hitta praktikplatser eller jobb.

– Det är en del av det som krävs för att de skall kunna etablera sig i samhället, säger Anna Mölgård.

Halva parkeringen blir hus

Halva parkeringen kommer att användas till modulhuset. Den södra delen, med laddningsstolparna kommer att förbli orörd.

I ett tillfälligt boende som detta får de nyanlända familjerna bo i maximalt fem år med en möjlig förlängning på två år. Läs mer om detta här.

Fakta

Här ska modulhusen byggas i stan

Det finns även redan ett modulhus i Fagersjö, Farsta. Men det har inte byggts nytt från grunden utan fanns redan på platsen.

Källa: Stockholms stad

Fakta

Detta har hänt med modulhuset i Tanto

21 mars 2017: Stockholms stad höll ett informationsmöte för intresserade i området.

23 mars 2017: Stadsbyggnadsnämnden fattade på sitt sammanträde beslut om att bevilja tillfälligt bygglov för platsen vid Tantolunden. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen.

Juni 2017: Länsstyrelsen har avslagit överklagandet. Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen.

Augusti 2017: Mark- och miljödomstolen beviljade bygglovet som därmed vunnit laga kraft.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre