Coronakrisen. Försvaret och regionen bygger ett fältsjukhus i Älvsjö i och vid Stockholmsmässan. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Nu byggs fältsjukhus vid Stockholmsmässan

Försvaret och regionen bygger ett fältsjukhus i Älvsjö för att klara en stor ökning av coronasmittade. Totalt ska det bli ett 30-tal nya intensivvårdsplatser i och vid Stockholmsmässan.

  • Publicerad 11:45, 23 mar 2020

I söndags förmiddag togs beslutet att Region Stockholm och Försvarsmakten bygger upp ett komplett sjukhus med intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Uppbyggnaden har redan startat.

– Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Försvarets sjukhus byggs ut i och omkring Stockholmsmässan och ska användas i nödfall. Det nya fältsjukhuset ska kunna användas både till intensivvård och annan vård. Planen är att det ska bemannas av civil vårdpersonal.

Mässan står tom

Sedan regeringens beslut om att begränsa stora offentliga evenemang har mycket av mässans ordinarie verksamhet pausats. Mässan ägs av staden och och Stockholms handelskammare.

– Hela regionen står inför en extraordinärt stor utmaning som kräver ledarskap, mod och samarbete. För oss är det självklart att i denna prövande tid hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Försvaret styr om konvoj

Den ursprungliga planen var att sjukhuset skulle sättas upp vid militära flygbasen Ärna i Uppsala, men efter en begäran från Socialstyrelsen styrdes försvarsmaktens lastbilskonvoj fullastad med utrustning om mot Älvsjö igår.

– Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att prioritera resurserna och deras uppfattning är att vårt stöd gör bäst nytta hos Region Stockholm. Därför omdirigerar vi nu vårt fältsjukhus till Stockholmsmässan, säger ställföreträdande insatschefen generalmajor Urban Molin på Försvarets hemsida.