Ruin. Murarna från Katarina västras gamla idrottshall har stått och förfallit på Östgötagatan. Men nu ska ruinen tas om hand och restaureras. Foto: Elina Lundberg

Nu byggs det turkiska badhuset på Söder

Efter tio år av kamp för ett hamam på Söder är det klart. Nu ska den nedbrunna gympasalen på Östgötagatan bli turkiskt bad.

  • Publicerad 09:11, 3 feb 2016

Mitt på Söder, mellan Medis och Mosebacke, står den raserade idrottshallen orörd sen den förstördes i en brand 2003.

Murarna från Katarina Västras gymnastiksal har förfallit, år efter år, trots att staden länge haft planen klar för sig: här ska det bli ett turkiskt bad och bostäder.

Men processen har blivit utdragen. De tidigare planerna fick hård kritik både av Stadsmuseet och Skönhetsrådet och bygglovet överklagades och stoppades.

Hamam och bostäder

Nu efter nio år av turer är ett nytt bygglov klubbat och klart. Det blir ett hamam på bottenplan och 19 nya bostäder på Östgötagatan.

– Det känns helt otroligt att vi äntligen har landat i ett beslut som passar alla, även grannarna som inte har överklagat den här gången, säger byggherren Stefan Demirian på Castella fastigheter.

En av utmaningarna har varit att ta tillvara den gamla idrottshallens stora kulturhistoriskt värde. Tidigare riktades kritik mot att hamamet och påbyggnaden av bostäder förstörde byggnadens karaktär.

– Då var frågan om den nya fastigheten passade i stadsbilden. För att få ekonomi i projektet var vi tvungna att bygga på med bostäder. Men nu har bostadsmarknaden ändrats och vi får ihop prisbilden trots att vi inte bygger större än dagens volym. Tvärtom kommer vi återskapa det ursprungliga utseendet på huset, säger Stefan Demirian.

Murar räddas

Och trots att murarna är i mycket dåligt skick kommer de delvis att kunna räddas.

– Vi kommer att restaurera och bevara gavlarna medan långsidorna delvis rivs för att vi ska kunna göra fönster och få in ljus i lägenheterna, säger Stefan Demirian.

Hamamet som ska ligga på bottenplan blir det första i sitt slag på Södermalm.

– Jag har hela tiden varit bestämd och velat att det ska vara ett hamam på platsen. Jag har varit envis och arbetat på att lösa det ekonomiskt. Nu tycker jag det blir fantastiskt bra, där det nya och det gamla passar bra ihop, säger Stefan Demirian.

Tidigast i höst kan byggarbetet dra igång på plats och bygget väntas sen pågå under ett och ett halvt år.