Bandknytning. Stadsdelsnämndernas ordförande, Johan Kling (C) från Skärholmen och Abit Dundar (L) från Hägersten Älvsjö, och Fokus Skärholmens projektledare Karin Ahlzén knöt ett symboliskt band. Foto: Lena Remaeus

Nu byggs Bredäng och Mälarhöjden samman

Förra lördagen fick vi se starten till vad som ska bli den nya statsdelen Mälaräng med 1 100 nya lägenheter. "Äntligen, jätteroligt att vi är igång. Vi har jobbat med det här i fem år", säger Karin Ahlzén, projektsamordnare på Fokus Skärholmen.

  • Publicerad 16:29, 25 maj 2022

Skärholmen kommer att vara under stor utveckling framöver

Efter en fem år lång process har startskottet nu gått för det som ska bli den nya stadsdelen Mälaräng. Bygget som är en del av det stora projektet Fokus Skärholmen kommer att pågå i två etapper.

För att inviga bygget ordnades byggstartsfest med symbolisk bandknytning vid Slättens gård, mellan de båda statsdelarna Bredäng och Mälarhöjden, förra lördagen.

Hjälper bostadsbristen

Under den första etappen kommer 120 nya bostäder att byggas vid delar av Bredängsvägen. Något som kommer pågå under fyra års tid. Sedan startar etapp 2 där det sammanlagt kommer att byggas 1 100 nya bostäder. Lägenheterna kommer att variera i storlek och finnas i både hyres- och bostadsrätt, enligt planen.

– Det är bra att det tillkommer fler bostäder i staden, sedan att det finns badplatser och naturreservat gör att det blir mer attraktivt för människor som vill flytta hit, säger Karin Ahlzén.

Förutom de 1 100 nya bostäderna ska en ny förskola med åtta avdelningar samt en F-9 skola som tar upp till 900 elever att byggas. I bottenvåningarna ska butikslokaler byggas.

Trafikplats blir ny statsdel

Med den nya stadsdelen ska Bredängs trafikplats omvandlas till en levande och aktiv statsdel som knyter ihop, och kopplar samman Mälaräng med de redan existerande statsdelarna Mälarhöjden, Västertorp och Bredäng. Det kommer innebära en stor ombyggnad av infrastrukturen på platsen.

– Skärholmen kommer att vara under stor utveckling framöver och det är en häftig resa som vi med började i lördags, säger Karin Ahlzén.

Under etapp 1 kommer delar av södra Bredängsvägen, intill korsningen vid Ålgrytevägen, att stängas av för trafik fram till årskiftet 2022/2023 för att möjliggöra gatu- och ledningsarbeten. Arbetet med etapp 2 kommer att starta hösten 2023 och i dagsläget finns det inte något slutdatum för det bygget.

Detta byggs i projektet Mälaräng

Cirka 1 100 lägenheter.

En förskola med åtta avdelningar.

En F-9 skola.

Ytor för handel.

Centrumändamål i bottenvåningarna.

Visa merVisa mindre

Så här kan det se ut när bygget är klart: