Sektionerna till tornet ligger just nu vid Tornberga gård. Foto: Läsarbild Martin Bergström, Haninge Hembygdsgille

Nu byggs äntligen Tornbergets utkikstorn

Två år försenat – men nu byggs det nya utkikstornet på Tornberget. Det är 35 år efter att de gamla tornen revs. – Snart är det invigning, det är en helikopter som ska lyfta upp materialet först, säger Christer Erlandsson (S), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

  • Publicerad 14:19, 27 okt 2017

Tornberget nordväst om Tungelsta är med sina 111 meter över havet länets högsta berg och naturliga punkt.

1981 revs både trätornet och luftförsvarstornet, och i över 30 år har olika förslag lagts från lokalpolitiken om att återuppföra trätornet, utan att de blivit verklighet. Ett förslag från 2011 om att låta företag, föreningar och privatpersoner sponsra tornet gick om intet efter dåligt intresse.

Till slut valde kommunen att själva ta tag i det. 2014 års budget utökades med 9,5 miljoner kronor för att göra Haninge ”snyggare och tryggare”, som det hette. En miljon av satsningen gick till ett nytt utkikstorn på Tornberget. Dåvarande miljönämndsordföranden i Haninge, Anna Ragnar, hoppades att tornet skulle byggas redan i slutet av sommaren 2014.

Hit ska en helikopter lyfta upp delarna till tornet. Foto: Martin Bergström, Haninge Hembygdsgille

Men sedan dess har ingenting hänt, tills nu. Just nu byggs det 10 meter höga tornet och invigningen sker inom en snar framtid.

– Snart är det invigning, det är en helikopter som ska lyfta upp materialet först, säger Christer Erlandsson (S), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.