Nu byggs 1000 bostäder i Albano

I går togs det första spadtaget för 1000 studentbostäder i Albano. 2018 kan allt stå klart. Redan nästa år hoppas staden ha byggt klart 1 300 andra studentlyor, men studenterna tycker inte det räcker.

  • Publicerad 16:17, 19 okt 2015

2008 började planeringen för att exploatera Albano. Eftersom området hör till Nationalstadsparken och ligger vid platsen där Värtabanans farliga transporter ska gå har projektet försenats.

Men på måndagen togs till slut första spadtaget i Albano. Marken mellan Kräftriket och Ruddammen får bland annat 1000 nya studentbostäder.

– Det finns ett stort behov av studentbostäder och av små hyresätter för att få bostadsmarknaden att börja fungera egentligen. Och området ligger bra till för studentlägenheter så det är positivt på flera plan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

2018 skulle studenter kunna flytta in i Albano. I Stockholms stads budget för 2016 som klubbades för knappt två veckor sedan lovade majoriteten också att det ska byggas klart ytterligare 1 300 studentbostäder redan nästa år.

Men det räcker inte tycker SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

– Albanoprojektet är välkommet bland studenter och det är kul att det byggs så många bostäder. Men 1 300 täcker inte behovet, säger Veronica Sällemark, vice ordförande i SSCO.

SSCO vill därför att en större andel av de bostäder som planeras blir hyresrätter och studentbostäder.

Sammanlagt uppskattar SSCO att det saknas 10 000 studentbostäder i Stockholm. Det underskottet kommer att bli ännu större eftersom regeringen vill satsa på att bygga ut antalet utbildningsplatser i landet och därmed även i Stockholm.

– Med stadens ambitioner att vara en del av regeringens kunskapslyft, måste man också vara en del bostadslyftet för studenter, säger Veronica Sällemark.

Roger Mogert delar bilden att det behövs fler hyresätter och studentbostäder. Därför har man som mål att minst hälften av alla bostäder som byggs ska vara hyresrätter.

De så kallade Stockholmshusen, som är billigare att bygga, kan sänka hyran med 25 procent är en lösning på att få fram lägenheter som även studenter har råd med.

– Vi ökar målen men samtidigt är det väldigt hårt tryck på marknaden. Det är för tidigt att säga om målen räcker, men vi vill få upp produktionen så högt det går.

Fakta

Så blir nya Albano

Tusen studentbostäder och en del forskarbostäder byggs.

100 000 kvadratmeter undervisningslokaler byggs.

Värtabanan läggs i tunnlar så att man kan bebygga området trots de farliga transporter som körs på spåren.

Stockholms stad vill också gärna se kafé, restauranger och matbutik i Albano eftersom så många kommer att bo i området.

Bostäderna skulle kunna vara inflyttningsklara tidigast 2018.

Visa merVisa mindre