VILL VARA NÄRA. Hamburgerkedjan har slagit upp en ny restaurang vägg i vägg med konkurrenten McDonalds. Foto: Sacharias Källdén/Johan Rönnblom

Nu burgar fajten i Tumba

Har Tumba för många hamburgerhak? Det tycker inte storkedjan Max, som nu har öppnat sin 136:e restaurang, mitt i Tumba, precis bredvid ärkefienden McDonalds. Och med det har det stora hamburgerkriget i Tumba inletts.

  • Publicerad 07:00, 22 maj 2021

Det var med ballonger, långa bilköer och fullproppade serveringsplatser som hamburgerjätten Max öppnade i Tumba – vägg i vägg med konkurrenten McDonalds.

Naturligtvis ville vi, åt södra och östra Botkyrka- och Salembornas räkning, ta reda på den fråga som kommer vara på allas läppar framöver: Vem går vinnande ur det stora hamburgerslaget i Tumba anno 2021?

MAX TILL MAX. Kollegorna Senait Tekie, Mario Velasquez och Lorena Da Silva röstar alla på Max över McDonalds. "Det var jag som drog hit dem i dag, och då brukar jag inte ens gå på hamburgarrestauranger", säger Senait. Foto: Sacharias Källdén

"Bästa cheeseburgaren"

– Så länge de står fast vid hälsosamma stil och sitt miljötänk så tycker jag att Max är lättare att stödja, säger Mario Velasquez.

Han sitter på Max uteservering tillsammans med kollegorna Senait Tekie och Lorena Da Silva. Båda instämmer.

– Jag har inte funderat på det lika mycket som honom, men jag tycker bara att det är bättre mat, infliker Lorena.

Inne i restaurangen sitter Vårstabon Maria Munter, tillsammans med barnbarnen Minna och Molly som är på besök från Märsta. Vi ställer frågan till dem: Vilken restaurang har den bästa burgaren? Minna är snabb på att svara.

– Max. För de har den bästa cheeseburgaren.

FAMILJESTUND. Maria Munter från Vårsta har med sig barnbarnen Minna och Molly från Märsta. För Minna råder det inga tvivel om vem som vinner: "Max. För de har den bästa cheeseburgaren". Foto: Sacharias Källdén

FICK NÖJA SIG. Lellky är egenföretagare och vill hellre stödja svenska företag. Men på grund av ett strömavbrott på Max fick han dra sig till McDonalds. Foto: Sacharias Källdén

Strömavbrott en räddning?

Men öppningsdagen var inte bara en framgångssaga för Max. Dagen kantades också av ett omfattande strömavbrott som gjorde att de blev tvungen att avvisa kunder – mitt i lunchrusningen.

Var tog de vägen istället? Jo, grannen McDonalds.

– Jag gillar hipsterburgare – Bun meat bun eller Bastard burgers – men de finns inte här. Närmsta är nog Farsta. Men jag är egenföretagare, och om jag skulle välja mellan någon av de här två skulle det nog bli Max. Det känns viktigt att gynna svenska bolag och inte skicka pengarna till ett internationellt företag, menar Lellky från Tumba.

OFTARE. Sara Montano, Caspian och Vincent föll också offer för strömavbrottet på Max. "Vi ville just testa, men vi kom inte in", säger Sara. Men framöver tror både hon och barnen att de kommer besöka Max oftare. Det är ju nära till Tullinge. Foto: Sacharias Källdén

Cheferna säger sitt

Okej, kunderna verkar vara eniga – just nu i alla fall. Men hur resonerar cheferna?

– Vi brukar öppna i närheten av konkurrenterna. Jag tror att det sporrar oss båda att leverera så bra som möjligt, och i slutändan är det Tumbaborna som går vinnande ur den här striden, menar Christoffer Bergfors, vice vd på Max, som närvarade vid öppningen.

McDonalds franchisetagare i Tumba, Mårten Swahn, menar däremot att man inte låter sig påverkas av den nya grannen.

"Det finns många valmöjligheter för den som är hungrig i Tumba, och vi tänker inte på någon enskild konkurrent utan är fokuserade på vår egen verksamhet", skriver han i ett mejl till Mitt i.

Men vem som vinner i det långa loppet får framtiden utvisa.

Men som man säger: Den som lever får se, så vida man inte hinner föräta sig på burgare innan dess.

PLANERAT. Att öppna så nära rivalen McDonalds var ett strategiskt beslut, menar Christoffer Bergfors, vice vd på Max. Foto: Sacharias Källdén

Max burgers

Startade 1968 i Gällivare.

Har 136 restauranger över hela Sverige, senaste tillskottet i Tumba, med cirka 6 500 anställda. 50 av dem i Tumba.

Den 11 maj 2011 öppnades den första Max-restaurangen utanför Sverige. Då i Oslo, Norge. I dag finns det sju restauranger i både Norge och Danmark. Åtta i Polen.

Källa: Max burgers

Visa merVisa mindre

McDonalds

Startade 1954 i delstaten Kalifornien i USA. Den första svenska restuarangen öppnade först hösten 1973 på Kungsgatan 4 i Stockholm.

I dag har de 200 restauranger, spridda över hela Sverige, med 12 000 medarbetare.

Källa: McDonalds

Visa merVisa mindre