Nu burgar burgarkriget på Medburgarplatsen

Efter lång tids försening har Max nu slagit upp portarna för sin flaggskeppsrestaurang vid Medis och med det förklaras slaget om de hamburgersugna Södermalmsborna härmed inlett.

  • Publicerad 12:05, 11 apr 2019

1000 nyrenoverade kvadratmeter i två plan med en generös takterass som blickar ut över Medborgarplatsen. Det är inte för inte som Max kallar sin nya restaurang på Söder för kedjans flaggskepp.

– Det är vår största i Sverige, både till ytan och antal sittplatser, och vi förväntar oss också att det blir restaurangen med högst omsättning. Vi har haft span på den här lokalen i femton år och är otrolig glada att äntligen kunna öppna, säger Christoffer Bergsfors, vice koncernchef.

Max vid Medis försenas – ett helt år

För att knyta an till de medvetna Södermalmsbornas hjärtan lanserar kedjan särskilda "gröna" produkter som enbart kommer serveras på Medis-restaurangen, som en vegansk milkshake och en ny vegetarisk burgare. Men kedjan är långt ifrån de enda som säljer burgare i området. Här finns bland andra Burger King, Bun Meat Bun, Maxi Grillen och McDonalds bara ett stenkast bort.

Går ni in för total dominans på Medis?

– Nej, jag tror inte vi bråkar med de mindre aktörerna. Det är snarare de amerikanska kedjorna vi bråkar med, det är dem vi är ute efter. De små grillarna brukar snarare gynnas eftersom vi hjälper dem att dra hit mer folk, säger Christoffer Bergsfors.

Något som Raef Refki, vars matvagn Grekisk Fastfood stått på Medis i 23 år, håller med om.

– Jag ser positivt på det här, det ser finare ut i det hörnet nu och det blir en vackrare plats med mer folk. Då kanske fler också hittar hit, de som vill äta gyros istället.

Här öppnar Max nytt innanför tullarna

Men alla är inte lika odelat positiva. En i personalen på grillen intill, med det snöpligt snarlika namnet Maxi Grillen, säger att han inte tycker att en stor kedja bör få öppna på platsen eftersom det kan drabba småföretagarna.

– Men alla har sin egen stil på mat, så vi är inte oroliga. Vi får se hur det går.

And so it begins.... Burgarjätten Max har öppnat sin flaggskeppsbutik vid Björns trädgård, med öppet till 06 under helgerna. Vad innebär det för de andra burgarhaken kring Medis? Foto: Sacharias Källdén

De amerikanska jättarna uppger att de inte darrar på manschetten av nytillskottet.

– Nej, det gör vi inte. Vi fokuserar på att ge våra gäster den bästa upplevelsen, säger McDonalds presschef Henrik Nerell.

Tror ni de kan konkurrera ut er restaurang på Folkungagatan?

– Nej. Det finns många valmöjligheter för de som är hungriga i de här kvarteren, vi förhåller oss inte till någon särskild konkurrent utan fokuserar på vår egen verksamhet. Det tror jag alla som vill vara framgångsrika bör göra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Burger King har sin enda Södermalmsrestaurang belägen på just Medis. Men vd:n Iwo Zakowski är inte rädd att den får klappa igen.

– Vi är vana att ha konkurrenter nära oss, sedan får gästerna välja var de vill gå.

Men hur många hamburgare tål Medborgarplatsen?

– Haha, den tål så många hamburgare som det finns gäster. Och det säljs en hel del hamburgare, varje dag säljs fler än igår.

Glad för sällskap. Raef Refki från matvagnen Grekisk Fastfood tror att Max kommer gynna även hans verksamhet. Foto: Sacharias Källdén

Maxi Grillen ligger mitt emellan McDonalds och Max. Här tycker en i personalen att en stor kedja inte bör få öppna på platsen eftersom det kan drabba småföretagarna. Foto: Sacharias Källdén

Kommer Max vinna slaget om Medis? Så svarar stockholmarna.

Foto: Sacharias Källdén

Justin C, Stockholm:

– Ja, de är mycket bättre än Burger King och McDonalds. De har mer fokus på vegetariska och gröna burgare som är mycket godare än vanliga köttburgare. Jag kommer absolut att välja Max framför de andra. Kanske kan det bli tuffare för Maxi Grillen, men de kan kanske gå till folk i kön till Max och erbjuda dem ett lägre pris.

Foto: Sacharias Källdén

Cecilia Tuikka, Vasastan:

– Jag tror inte att de kommer konkurrera ut de andra, det finns nog med folk. Men visst finns en liten risk för att de mindre aktörerna försvinner och det är synd, det är de små sköna verksamheterna med den personliga touchen som folk vill ha. Själv har jag aldrig ätit på Max, jag brukar gå till Burger King eller McDonalds.

Foto: Sacharias Källdén

Ella Söderqvist, Hässelby:

– Ja, Max är bäst och känns fräschast. Så har de en stor takterass också, det tror jag folk kommer uppskatta. Att de ligger precis utanför tuben spelar nog stor roll också. Så de kommer ta över, i alla fall för min del.