BORRMASKIN. Christoffer Winander, fältgeotekniker, och Romina Fuentes, handläggare i geoteknik, från företaget Geosigma som borrar för det nya sportcentret. Foto: Anton Kyhlbäck

Nu borrar man för Sjösportcentret

Planerna för Sjösportcentret börjar ta from. Första etappen inleddes i veckan då det började borras i marken för att studera förutsättningarna för de nya byggnaderna.

  • Publicerad 10:00, 22 sep 2019

INITIATIVTAGARE. Bengt Becker, vice ordförande för Sollentuna kanotsällskap. Foto: Anton Kyhlbäck

Efter åtta år av planering och handläggning. Nu börjar Sjösportcentret bli verklighet. I måndags började det borras i marken intill Norrvikens strandkant, vid kanotsällskapets lokaler.

– Det här är det första konkreta spadtaget i marken och nu hoppas vi att den nya anläggningen snart står på plats. Det känns jätteroligt, säger Bengt Becker, vice ordförande i kanotsällskapet.

Totalt 18 borrningar, 16,5 meter ner i marken, har genomförts under tre dagar för att att kartlägga markens hållfasthet och behov av eventuell sanering. Förhoppningen är att två av tre byggnader ska bli klara till sommaren, 2020, som SollentunaDirekt tidigare har berättat.

– Det är planen. Först får vi se vad borrandet ger för resultat. Vi hoppas så klart att den tidsplanen ska hålla, säger George Salinas, projektledare för Sjösportcentret på Sollentuna kommunfastigheter AB, och tillägger:

– Resultatet av borrningarna blir ett underlag som hjälper oss att förstå vilken typ av jord vi har att jobba med. Detta är viktigt eftersom vi måste försäkra oss om att byggnaderna som planeras grundläggs korrekt.

I veckan började alltså första etappen.

Till sommaren är planen att ett större klubbhus – med bastu, omklädningsrum, fikarum och gym – samt ett av förråden ska vara klara. Anläggningen kommer att bli större och ligga närmare vägen Brunkebergsåsen.

Etapp 2

Ännu är det oklart när den andra etappen av Sjösportcentret kan inledas. Den innefattar bland annat en utbyggnad av parkeringarna, intill Brunkebergsåsen, samt flera delar som olika nämnder på kommunen håller på att studera.

Förhoppningen är att också kunna möjliggöra för en ny busshållplats vid Norrvikens IP.

– Det är tre saker. Bättre möjligheter för bussar att vända vid Norrvikens IP, att lösa parkeringssituationen på både kort och på lång sikt och så översvämningarna, säger Thomas Ardenfors, ordförande för SKAB, och tillägger:

– Det här är en juvel för Norrviken. Föreningarna har gjort ett jättejobb för att det här skulle gå så smidigt som möjligt, tillägger Thomas Ardenfors (M).

Bengt Becker ingår i en arbetsgrupp från kanotsällskapet och skridskoklubben för projektet. 1978 ställdes de första barackerna vid Sjöisbanan, 2011 fick Bengt Becker förfrågan om att studera möjligheten för nya lokaler, och 2014 kopplades kommunen in.

– Det är ungefär 1000 personer som åker kanot under sommaren. En fin vinterdag brukar vi säga att 10 000 personer är ute på isen. Vi behöver moderna lokaler för att kunna utvecklas som förening, säger Bengt Becker.

Projektledaren för Sjösportcentret, George Salinas, igen:

– Vårt mål är att ha tillfälliga lösningar nu när byggnationen har kommit igång så att man ska kunna besöka platsen samtidigt, säger han.

Nya sjösportcentret färdigt år 2020

Tyck till om sjösportcenter

Färre parkeringsplatser vid Norrviken

Sjösportcentret

Husen

Föreningarnas nuvarande baracker ska rivas för att ge plats åt tre nya 1-våningshus. Husen har döpts till A, B och C där det förstnämnda är 250 kvadratmeter stort och kommer innehålla lokaler för klubbarna med kiosk och bland annat gym. Hus B och C är på sammanlagt cirka 360 kvadratmeter och kommer vara förråd, verkstad och soprum för föreningarna.

Etapp 2

Samhällsbyggnadsnämnden arbetar för tillfället med en förstudie för att lösa parkeringsplatser, översvämningar vid Brunkebergsåsen samt en på- och avstigningszon för bussar. Ännu är det oklart när etapp 2 kan bli färdig - men nuvarande plan siktar på månadsskiftet februari och mars 2021.

Visa merVisa mindre

LERA. Totalt 18 platser borras under tre dagar för att kolla leran. Christoffer och Romina studerar partikelmotståndet i marken, friktion och kan med hjälp av datan sedan dra slutsatser om marken behöver stärkas innan man bygger. Foto: Anton Kyhlbäck

START. George Salinas och Cecilia Arwin från Sollentuna kommunfastigheter AB under första borrningen.

PLAN. Situationsplan över Sjösportcentret där första etappen inleddes under veckan. Foto: SKAB/Skiss

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Nyheter Nästa grupp "tjuvstartar" vaccinationen Nu har bokningen av vaccination för 60-plussarna öppnat. Dessutom öppnar en telefonlinje för bokning av vaccintid. "Det ska vara enkelt", säger regionrådet Anna Starbrink (L)onsdag 21/4 22:45

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50