Redan under mellandagarna vaccinerades de första äldre i Österåker, på Smedbygården. Foto: Göran Rehn

Nu börjar Vaxholm vaccinera på äldreboenden

I morgon, tisdag, får de första Vaxholmsborna sina sprutor mot covid-19. Det är äldre på stadens särskilda boenden som får sin första dos. I Österåker som startade tidigare blir man klar med den första omgången sprutor redan nu i veckan.

  • Publicerad 17:16, 11 jan 2021

Alla anställda kommer erbjudas vaccin oavsett anställningsform

– Det är väldigt positivt att det kommer i gång. Det tror jag de flesta tycker, säger Camilla Lundholm, avdelningschef och ansvarig för äldreomsorgen i Vaxholms stad.

Drygt 80 ska vaccineras

Totalt är det drygt 80 äldre på kommunens särskilda boenden som blir de första i Vaxholm att få vaccinet mot covid 19. Vaccineringen sköts av Familjeläkarna och kommer att ske på äldreboendet.

När det gäller övriga invånare som tillhör riskgrupper – personer med hemtjänst och LSS –kommer de att få kallelse av vårdcentralen när det så småningom blir deras tur att få första dosen vaccin. När det blir är ännu oklart säger Camilla Lundholm.

Började under mellandagarna

I Österåker började vaccinationerna redan under mellandagarna, 27 december, då kommunen var en av de första i länet som fick tilldelning av vaccin. Först att få sina sprutor var boende på Smedbygården. Precis som i Vaxholm och övriga landet gäller att det är de mest behövande som först vaccineras.

Enligt Österåkers kommun har vaccinationerna gått bra och nu i början av veckan får de sista boende på kommunens totalt sju äldreboenden sin första dos. Hittills har bara någon enstaka äldre tackat nej till vaccinet.

Personal står på tur

När det gäller personal inom äldreomsorg, LSS och socialpsykiatri i Vaxholm håller man just nu på att planera och samordna inför kommande vaccinationer berättar Camilla Lundholm.

– Alla anställda kommer erbjudas vaccin oavsett anställningsform. Men det är samma där: Att det är frivilligt, även om vi önskar att så många som möjligt vaccinerar sig. Det kommer att ske inom några veckor, förhoppningsvis.

Vaccination av personal i hela länet sköts av VaccinDirekt. I Österåker har man fått besked om att en vaccineringsstation för vård- och omsorgspersonal kommer att sättas upp i kommunen i slutet av februari.

Två doser krävs

För att skyddet ska bli så bra som möjligt krävs två doser vaccin.

Det ska gå cirka tre veckor mellan de två doserna.

Det tar ungefär en vecka efter andra dosen innan det finns ett bra skydd mot covid-19.

Hur länge skyddet mot sjukdomen finns kvar efter vaccinationen är ännu oklart eftersom vaccinet är så nytt.

Källa: Vaxholms stad

Visa merVisa mindre