Det har nu gått ett par veckor sedan regeringen meddelade att det från och med den 1 december krävs vaccinationsbevis vid inomhusevenemang med fler än 100 deltagare. Annars är det restriktioner som gäller för arrangören.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-infors-vaccinpass-for-evenemang-i-stockholm/repukq!ZLWb9LyeZlPHg2HG8m8g/

Och det verkar börja få effekt på benägenheten att vaccinera sig hos de unga vuxna, där vaccinationstäckningen annars krupit uppåt enstaka tiondelar de senaste veckorna.

Ett litet skutt

Förra tisdagen hade 66,6 procent av 16–17-åringarna i Region Stockholm fått sin första spruta och 50,7 procent den andra.

Tisdagen den 30 november blev det ett litet skutt till 67,5 respektive 52,2 procent – trots att vaccinationsbevis bara krävs från 18 år och uppåt.

Och i den åldersgruppen går det långsammare. Förra tisdagen hade 64,4 procent av 18–29-åringarna tagit första sprutan, och 58,4 procent den andra.

Nu är siffrorna 65,1 och 59,2 procent.

Men det är upp till sju dagars fördröjning i rapporteringen, så kanske har vaccineringen bland unga vuxna tagit mer fart än vad som syns i statistiken.

Fler smittade

Tagit fart har i vart fall antalet smittade gjort den senaste veckan. Perioden 23–29 november rapporteras 3 452 smittade, en nästan 80-procentig ökning jämfört med veckan dessförinnan då 1 930 testade positivt.

– Det här är dock den första hela veckan med nya rekommendationer om vilka som ska provta sig, men vi kan nog slå fast att vi nu ser en ökning av antalet covid-smittade, säger chefläkare Johan Bratt på regionens webb.

Totalt har 79,5 procent av invånarna över 18 år i regionen tagit dos ett och 75,8 procent dos två.