Nu börjar säsongen för Täbys största loppis

–Den 27 maj firar Täbys bakluckeloppis jubileum. Det var tio år sedan loppisen drog igång och konceptet har bara vuxit för varje år. – Det är så härligt att se hur det en solig dag bara väller ut människor från Roslagsbanan, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader.

  • Publicerad 12:59, 19 maj 2017

Det är nu tio år sedan bakluckeloppisen slog upp portarna på före detta Täby Galopp för första gången. Men allting började egentligen några år tidigare – i det gamla danspalatset i Brottby.

– Vi träffade då en tjej som hade en liten marknad på Täby Galopp, men hon kände att det blev för mycket jobb att hantera ensam, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader.

”Det blev trafikkaos redan första året” – Maria Wiberg, på Stockholmsmarknader.

De valde då att ta konceptet med bakluckeloppis till Täby Galopp och succén blev ett faktum.

– Det blev trafikkaos redan första året. Det var tydligen ett extremt bra ställe att ha en folkfest på, säger Maria Wiberg.

Och så har det tuffat på. Varje år har marknaden vuxit och när solen strålar kan det komma så mycket som 500 bilar som säljer allehanda prylar till 10 000 fyndsugna besökare.

– Det är så härligt att se hur det en solig dag bara väller ut människor från Roslagsbanan.

Vågar inte ändra konceptet

Inför tioårs-jubileet kommer man inte förändra något på konceptet.

– Haha, det vågar vi inte. Vi vill ha känslan av att det är all-in med alla sorters prylar och alla sorters människor. Det är blandningen som är härlig, säger Maria Wiberg.

Genom åren har ambassadörer varit på besök och en eftermiddag kom den före detta justitieministern Beatrice Ask tillsammans med sina livvakter. Maria Wiberg berättar att konceptet med bakluckeloppisar har breddats och det har lockat fram nya säljare.

– Människor har blivit mer medvetna om fenomenet än de var för 10-15 år sedan. Idag tänker fler människor att de kan rensa ut garaget och sälja allt de inte behöver på en loppis. Samtidigt som nya har tillkommit finns de härliga originalen och samlartyperna kvar.

Bakluckeloppisen håller till vid Täby park under helger mellan klockan 12 -16 med start 27 maj fram till den 1 oktober.