Höststädningen startar i parker och på parkvägar. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Nu börjar lövblåsningen i Hammarby-Skarpnäck

Den här veckan börjar lövupptagningen i parker i Hammarby-Skarpnäck. Men höststädningen av gatorna får vänta några veckor till. – Just nu tar vi bara där det är extrema mängder, säger parkingenjör Peter Melin.

  • Publicerad 10:55, 26 okt 2018

Höststädningen har startat i parker och på parkvägar runt om i Hammarby-Skarpnäck.

– Den kommer att pågå under några veckors tid, det tar ett tag att få upp alla löv, säger Peter Melin på stadsdelsförvaltningen.

Men på trafikkontoret väntar de ytterligare några veckor innan lövborttagningen på gatorna sätts igång.

–  Vi vill inte ta upp löv när hälften sitter kvar på träden, för då måste man göra det igen senare, säger Camilla Höglund, driftingenjör på trafikkontoret.

Planen är att lövborttagningen på gatorna ska starta vecka 46 i Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Enskededalen. Och fortsätta under vecka 47 i Bagarmossen och Skarpnäck.

– De har en slinga som de kör, men den kan ändras. Om det faller mer löv i Bagarmossen så kanske de börjar där, säger Camilla Höglund.

Under den tid lövupptagningen pågår är det extra viktigt att parkera rätt.

– Det är viktigt att följa parkeringsreglarna så att gatorna är tillgängliga. Står det bilar där kommer de inte dit med lövblåsen och då blir löven inte upptagna ordentligt. Dessutom kan bilarna få stenskott när man blåser, säger Camilla Höglund.

Lövblåsningen kommer vanligtvis att pågå mellan klockan 7 och 16. Men är det väldigt mycket löv kan de arbeta ända fram till klockan 22.

– Vi följer de bullerregler som gäller, det ska inte blåsas försent på kvällarna, säger Camilla Höglund.

Lövborttagningen ska vara klar senast den 1 december.

Fakta

Så här går lövstädningen av gator till

Stockholms stad samlar ihop löven genom att blåsa eller sopa ut dem i körbanan, från gångbana eller kantsten. Sedan sopar en maskin upp alla löv från körbanan.

De prioriterar ställen där det finns risk för att löv samlas och täcker över brunnar, eftersom det kan leda till översvämning. De prioriterar också gång- och cykelbanor samt torgytor. Därefter städas trafikleder, bussgator och lokalgator.

Fastighetsägare ansvarar själva för att ta hand om löv från träden på sin mark.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre