Nu börjar julen – första granarna på plats

Allhelgonahelgen har inte ens börjat – men redan är de första julgranarna på plats i Stockholm. Fast än är inte julen igång, enligt Stockholms stad.

  • Publicerad 15:35, 1 nov 2017

November månad har precis startat, men redan har Stockholms stad börjat sätta upp de första julgranarna, bland annat på Tantoberget på Södermalm.

Totalt är det kring 80 granar som ska upp på olika ställen i Stockholm den närmsta tiden. Granarna sätts upp på centrala platser i de olika stadsdelarna, som på torg eller lokala centrum.

Förutom julgranarna satsar staden också på julbelysning. En nyhet i år är att stadsdelarna kan söka extra pengar för juleljus.

– De olika stadsdelarna har i år möjlighet att ansöka om medel av Stockholms stad för julbelysning, som de sen får använda hur de vill, säger Anders Hedlund, belysningsstrateg i Stockholms stad.

Kan söka bidrag för belysningen

Men det är inte säkert att alla stadsdelar får lika mycket julstämning. I fjol blev till exempel Södermalm och Kungsholmen utan belysning eftersom pengarna inte räckte till.

Och även i år ser dessa stadsdelar ut att inte lysas upp lika starkt som på andra ställen. Totalt har tio stadsdelar tilldelats en summa på 200 000 kronor var (se faktaruta nedan). Men Södermalm och Kungsholmen är inte några utav dessa.

Däremot brukar även enskilda handlare sätta upp egna juleljus. Till exempel har det tidigare år satts upp ett lysande kulört tak bredvid Hornhuset i Hornstull.

Älgarna kommer i år att stå på Brunkebergs torg.

Startskottet: 25 november

I innerstan är det i stället i citykärnan som julbelysningen är som störst. Anledningen är att staden där samarbetar med fastighetsägarna och företagarföreningar, som är med och betalar för belysningen. Invigningen för årets belysning sker den 25 november på Brunkebergs torg.

– Tidigare har invigningen varit på söndagen, en vecka innan första advent. Men vi har märkt att det är mer folk i rörelse på lördagarna, säger Anders Hedlund.

Men när börjar egentligen julen då?

– Den 25:e på invigningen av julbelysningen blir startskottet för mig. Eftersom att jag då får vara med och bidra till att sprida lite ljus och värme i en annars mörk och dyster årstid.

Totalt spenderar Stockholms stad ungefär 3,5 miljoner kronor varje år på belysningen, dekoration och granar till jul.

Fakta

Dessa stadsdelar har fått extra bidrag till juleljus

Rinkeby-Tensta

Spånga-Tensta

Hässelby-Vällingby

Bromma

Enskede-Årsta-Vantör

Skarpnäck

Farsta

Älvsjö

Hägersten-Liljeholmen

Skärholmen

I citykärnan i innerstan kommer runt 35 gator kommer även lysas upp. Gatorna ligger i området från Strömmen mot Tegnérgatan, Karlbergskanalen och Birger Jarlsgatan.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre