Nu ska den halvfärdiga bron invid Bromma Blocks till sist bli helt färdigställd. Foto: Mikael Andersson

Nu börjar bygget i Bromma för nya tvärbanan

Hör upp pendlare! Idag tas första spadtaget vid Bromma Blocks för tvärbanans nya Kistagren. Den som undrar över kaos i morgonrusningen på Ulvsundavägen till följd av bygget behöver inte oroa sig – SL lovar att biltrafiken ska rulla som vanligt under byggtiden.

  • Publicerad 10:37, 19 feb 2018

Efter lång väntan ska nu tvärbanans nya Kistagren börja byggas.

Klockan 11 idag, måndag, står flera politiker, däribland trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), uppradade vid Bromma Blocks för att ta det spadtag som ska symbolisera startskottet för den nya linjen.

Tvärbanan räddas av dyrare SL-kort

Den nya Kistagrenen kommer knyta an till tvärbanans befintliga station Norra Ulvsunda och sedan passera bland annat de nya stationerna Bromma Blocks, Bromma flygplats och Solvalla på sin väg vidare till Kista och Helenelund. Den första delen, från Norra Ulvsunda till Ursvik beräknas stå klar till 2021.

Trafiken störs inte

I det arbete som nu påbörjas ska andra halvan av den bro, som sedan flera år stått som ett monument invid Ulvsundavägen, byggas klart. Och de som varje dag åker längs med den hårdtrafikerade Ulvsundavägen behöver inte oroa sig för några extra köer till följd av tvärbanebygget. Andra halvan av bron kommer att byggas vid sidan av vägen och sedan lyftas på plats i sin helhet.

– Medan den lyfts på plats så blir det ett stopp i trafiken, det beräknar man kommer vara i ungefär sex timmar. Man kommer göra det här nattetid när trafiken blir som minst påverkad. Det här kommer ske nån gång till hösten sannolikt oktober, november, säger Claes Keisu, på SL:s presstjänst.

Den blå sträckningen markerar den nya Kistagrenens dragning. Foto: Stockholms läns landsting