Bergslagsvägen, liksom flera andra vältrafikerade gator i Bromma och västerort, har i etapper delvis varit uppgrävda de senaste tre åren.

Elkablar som hittills dragits i luften, har eller ska grävas ned under gatorna.

– Det här är ett av de största projekten Ellevio gjort, säger projektledaren Jenny Nilander.

Enligt henne innebär det att elkapaciteten i Stockholm kommer öka "markant". Kanske kvalar grävarbetena även in som största gisslet Bromma- och västerortsborna upplevt.

Påverkas

Biltrafik, cyklister och fotgängare, har förstås alla påverkats genom begränsad framkomlighet och buller. Coronapandemin har under perioder gjort att trafiken varit begränsad, men trafikregleringar har krävts:

– Det har varit kompromisser mellan olika trafikslag. Det finns ingen lösning som är perfekt för alla, säger Nilander.

Har ni lyckats?

– Jag tycker vi har lyckats bra med det.

Eftersom naturområden i Bromma ska lämnas orörda har elkablarna grävts ned under gatorna, totalt tio mil elkabel, motsvarande sträckan Brommaplan-Västerås.

Gatorna har återställts etappvis.

– Nu återställer vi korsningen vid Ängbyplan. Där har det temporärt varit en rondell. Det arbetet tar ett par månader och sker i olika etapper, säger Nilander.

"Mycket arbete"

Enligt Nilander har grävarbetena varit svåra. Under gatorna ligger ledningar för exempelvis fjärrvärme, dricksvatten, gas, och telefoni.

– Det är svårt att föreställa sig hur mycket som ligger i marken. Det är mycket arbete med att bana väg för elkabeln, mycket omledningar som måste göras.

När arbetena stannat av, av den här anledningen, hör allmänheten av sig.

– Sett till storleken på arbetena är det inte så många som hör av sig.

Hur tolkar du det?

– De allra flesta är förstående och tycker att det är bra att trygga elförsörjningen medan vissa tycker det är hemskt att det bullrar.

På grund av de oväntade hindren har arbetena försenats. Arbetena skulle ha avslutats i år, men ser inte ut att vara klara förrän 2023.

Projektet, med en budget i "miljardklassen", har också fördyrats. Hur stor budget Ellevio har för arbetena, eller hur mycket dyrare det blivit, vill Nilander inte säga.

Drabbar fördyringen invånarna?

– Kunderna kommer inte att se någon större skillnad på sin elnätsfaktura.