I hela Stockholms län ökade befolkningen med minst 0,2 procent i 20 av 26 kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står Upplands-Bro kommun för med 2,9 procent.

Jämfört med året före har 137 kommuner vuxit medan 93 har krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.

Tydlig trend på längre sikt

I hela Sverige är vi nu, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019, vilket är den minsta ökningen på 15 år.

– Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

I Upplands Väsby ökade befolkningen under 2020 med 0,85 procent. Detta ska jämföras med ökningen under 2019 som låg på 2,73 procent.

Varför är ökningen i Väsby lägre i år?

– Det finns i huvudsak två förklaringar. Dels ökar hela Stockholmsregionen långsammare med negativt födelsenetto och knappt någon migration, dels hade vi i Väsby ett lägre antal färdigställa bostäder under 2020 att flytta in i, säger kommunens ekonomidirektör Derk de Beer.

Målet är att bygga 400 bostäder om året i Väsby.

– Det målet håller, men det kan slå lite olika mellan olika år. 2019 hade vi ett högt antal färdigställda bostäder och under 2020 har det legat något lägre.

Under 2020 flyttade 177 personer fler in i Väsby än som flyttade ut, det så kallade flyttnettot. Men den siffran var 1 004 personer för 2019.

Varför flyttar färre till Väsby?

– Det är även här en regional trend och nationell trend. Urbaniseringen har tillfälligt minskat och vi har inte samma inflyttning till Stockholmsregionen. Det handlar mycket om vilka kommuner som har färdigställda bostäder vilket år, och där har vi som sagt legat lägre 2020, säger Derk de Beer och fortsätter:

– Vi bygger fler flerbostadshus just nu, vilket ger större flyttning inom kommunen. När det byggs fler villor ökar inflyttningen från andra kommuner mer.

Vision Väsby innebär att kommunen ska ha 63 000 invånare 2040. Klarar ni det?

– Utifrån där vi befinner oss i dag, ja. Vi ser en långsammare befolkningstillväxt i hela Stockholmsregionen, men den siffran bygger på att Stockholm fortsätter att växa, säger Derk de Beer.

Han pekar på några av Väsbys fördelar, som han hoppas ska locka fler invånare.

– Vi är en kranskommun med relativt låga bostadspriser. Närheten till Arlanda och naturen är också en fördel.