Vårfint. Bertram Langemar skapade idén med att plantera påskliljor i Klockbacken. Foto: Jens Kassnert

Nu blommar 65 000 blommor i Klockbacken

Klockbacken fylls varje vår av gula påskliljor och blå scilla. En vacker syn när 65 000 blommor trängs tillsammans i vårsolen.

  • Publicerad 09:00, 20 apr 2021

Det känns bra att kunnat skapat något som många kan ha glädje av

Nu står hela Klockbacken i Sigtuna i blom. Ett säkert vårtecken i staden numer. Sedan 2005 har 65 000 blomlökar planterats av Rotary Sigtuna och elever från S:t Pers skola i samarbete med kommunen.

– Det här är väldigt uppskattat av både barn och vuxna och sedan blir det så vackert när det blommar. Många som går förbi stannar och fotograferar, säger Bertram Langemar som är initiativtagare och projektledare för planteringen.

Idén kom från England

Bertram har bott i England i många år och där fanns en plats där det varje år blommade upp ett hav av gula påskliljor. Det födde tanken att göra samma sak fast hemma i Sverige.

– Jag tänkte att vi skulle ha ett liknande projekt här i Sigtuna där vi även blandar in skolbarn. Jag pratade med kommunen om att få låna en lämplig plats för att göra detta projekt. De tyckte det var en bra idé och kommunen levererar lökar varje år, säger han.

Det var 2005 och det har hunnit att bli ganska många påskliljor här med åren. Att det blev just påskliljor är för att de kommer tillbaka varje år igen och rådjuren äter inte dem som de gör med till exempel tulpaner.

– I 16 år har vi varje år planterat 4000 lökar i Klockbacken. 2000 påskliljor och sedan lika många blå Scilla och vårstjärna. Nu har det blivit ungefär 65 000 lökar.

Glada elever

Bertram berättar att en elev en gång sa till honom att det var det roligaste han hade gjort i hela sitt liv.

– Det gjorde mig glad. Jag ser att barnen tycker att det här är jätteroligt. Att vi ville ha med elever var för att de ska känna sig delaktiga att skapa något fint här i staden och på sikt inte heller vilja egna sig åt skadegörelse eller så.

Bilder från en blommande Klockbacke brukar synas på sociala medier varje vår, precis som körsbärsblommorna i Kungsträdgården, och har också hamnat i kommunens kalender.

– Från kommunens del är det också ett attraktionsvärde att det är så här fint. Det känns bra att kunnat skapat något som många kan ha glädje av, säger Bertram Langemar.

Ska minska skadegörelse i Sigtuna

Blommorna har planterats varje år sedan 2005.

4 000 lökar sätts i jorden under hösten.

Ett samarbete mellan Rotary Sigtuna, S:t Pers skola och Sigtuna kommun.

Idén föddes i England.

Ska på sikt minska skadegörelse i Sigtuna stad.

Visa merVisa mindre

Vårtecken. Varje år blommar tusentals påskliljor i Klockbacken. Foto: Jens Kassnert

Nu kommer Ryanair till Arlanda

Nyheter Ska flyga till 21 destinationer i Europa Irländska lågprisbolaget Ryanair etablerar på Arlanda inför vintersäsongen 2021 och kommer att flyga till och från ett tjugotal Europa-destinationer.torsdag 6/5 14:24

Nu kommer båtarna till Sigtuna igen

Nyheter Hade uppehåll under sommaren 2020 Glädjande nyheter för turismen i Sigtuna. I sommar kommer Strömmabåtarna att trafikera sträckan Stockholm - Sigtuna - Skokloster igen efter att ha haft uppehåll under sommaren 2020.onsdag 5/5 20:11

Hade litet barn utan bälte i knät på E4

Nyheter Stoppades av polis på E4:an Polisen stoppade en förare på E4:an i Roserberg. I knät på föraren satt ett litet barn under fem år.tisdag 4/5 10:18

Här kan du gifta dig – på fyra minuter

Nyheter Drop in-bröllop på slottet i vår Många bröllop har ställts in under pandemin. Nu erbjuder Sigtunastiftelsen och Rosersbergs slott drop in-vigsel i maj och juni.måndag 3/5 16:57