Nu står hela Klockbacken i Sigtuna i blom. Ett säkert vårtecken i staden numer. Sedan 2005 har 65 000 blomlökar planterats av Rotary Sigtuna och elever från S:t Pers skola i samarbete med kommunen.

– Det här är väldigt uppskattat av både barn och vuxna och sedan blir det så vackert när det blommar. Många som går förbi stannar och fotograferar, säger Bertram Langemar som är initiativtagare och projektledare för planteringen.

Idén kom från England

Bertram har bott i England i många år och där fanns en plats där det varje år blommade upp ett hav av gula påskliljor. Det födde tanken att göra samma sak fast hemma i Sverige.

– Jag tänkte att vi skulle ha ett liknande projekt här i Sigtuna där vi även blandar in skolbarn. Jag pratade med kommunen om att få låna en lämplig plats för att göra detta projekt. De tyckte det var en bra idé och kommunen levererar lökar varje år, säger han.

Det var 2005 och det har hunnit att bli ganska många påskliljor här med åren. Att det blev just påskliljor är för att de kommer tillbaka varje år igen och rådjuren äter inte dem som de gör med till exempel tulpaner.

– I 16 år har vi varje år planterat 4000 lökar i Klockbacken. 2000 påskliljor och sedan lika många blå Scilla och vårstjärna. Nu har det blivit ungefär 65 000 lökar.

Glada elever

Bertram berättar att en elev en gång sa till honom att det var det roligaste han hade gjort i hela sitt liv.

– Det gjorde mig glad. Jag ser att barnen tycker att det här är jätteroligt. Att vi ville ha med elever var för att de ska känna sig delaktiga att skapa något fint här i staden och på sikt inte heller vilja egna sig åt skadegörelse eller så.

Bilder från en blommande Klockbacke brukar synas på sociala medier varje vår, precis som körsbärsblommorna i Kungsträdgården, och har också hamnat i kommunens kalender.

– Från kommunens del är det också ett attraktionsvärde att det är så här fint. Det känns bra att kunnat skapat något som många kan ha glädje av, säger Bertram Langemar.