Enligt siffror från Trafikverket, som också polisen hänvisar till, så kör 15 000 personer varje dag onyktra.

– Det är dessa personer vi vill komma åt med den här insatsen. Vi vill göra skillnad i samhället genom ett aktivt och synligt polisarbete. De som kör i region Mitt ska köra nyktra, säger Ulf Johansson, regionpolischef i region Mitt, på polisens hemsida.

Stor gemensam insats

Under pandemin har polisen stoppat sina rutinmässiga nykterhetskontroller på grund av smittorisken. Men nu är polisen i region Mitt, dit Håbo tillhör, först ut i landet med att genomföra en stor gemensam insats mot rattfylleribrott.

Insatsen inleddes i veckan med ett stort antal extra trafikkontroller på olika platser och vid olika tidpunkter i polisområdet.

– Vi kommer att jobba med synlighet för att få folk att avstå från att köra onyktra då risken för att ertappas är stor, förklarar Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Vid varje fordonsstopp kontrolleras körkortet och eventuell påverkan av alkohol och droger. Kontrollen vad gäller alkohol utförs genom att föraren får blåsa i ett sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften.

Genom att ställa frågor om narkotikabruk och medicinintag kan polisen upptäcka ett avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotika som tyder på drograttfylleri.