Stoppad. Under veckan har polisen genomfört en mängd nykterhetskontroller i trafiken i polisområdet. Foto: Mostphotos

Nu blir polisens kontroller fler

Har du blivit stoppad och fått blåsa i en av polisens nykterhetskontroller i veckan? Då är du inte ensam.

  • Publicerad 01:15, 31 okt 2021

Enligt siffror från Trafikverket, som också polisen hänvisar till, så kör 15 000 personer varje dag onyktra.

– Det är dessa personer vi vill komma åt med den här insatsen. Vi vill göra skillnad i samhället genom ett aktivt och synligt polisarbete. De som kör i region Mitt ska köra nyktra, säger Ulf Johansson, regionpolischef i region Mitt, på polisens hemsida.

Stor gemensam insats

Under pandemin har polisen stoppat sina rutinmässiga nykterhetskontroller på grund av smittorisken. Men nu är polisen i region Mitt, dit Håbo tillhör, först ut i landet med att genomföra en stor gemensam insats mot rattfylleribrott.

Insatsen inleddes i veckan med ett stort antal extra trafikkontroller på olika platser och vid olika tidpunkter i polisområdet.

– Vi kommer att jobba med synlighet för att få folk att avstå från att köra onyktra då risken för att ertappas är stor, förklarar Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Vid varje fordonsstopp kontrolleras körkortet och eventuell påverkan av alkohol och droger. Kontrollen vad gäller alkohol utförs genom att föraren får blåsa i ett sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften.

Genom att ställa frågor om narkotikabruk och medicinintag kan polisen upptäcka ett avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotika som tyder på drograttfylleri.

Det kontrollerar polisen

Under kontrollerna kontrolleras förarens körkort och eventuell påverkan av alkohol och narkotika.

Källa: Polisen.se

Polisen söker tips om död kvinna i Kungsängen

"Vi har dragit i andra trådar för att få kvinnan identifierad" Polisen har inte lyckats identifiera den kvinna som hittades död i Kungsängen förra veckan. Därför väljer man nu att gå ut med en kompositbild, en sorts fantombild, som visar hur kvinnan såg ut då...onsdag 29/6 15:40

Oklar orsak till stort strömavbrott

16 000 kunder drabbades under måndagen Håbo och Upplands-Bro drabbades av ett stort strömavbrott. Ännu vet leverantörerna inte exakt vad som hänt.tisdag 28/6 17:26