Stoppad. Under veckan har polisen genomfört en mängd nykterhetskontroller i trafiken i polisområdet. Foto: Mostphotos

Nu blir polisens kontroller fler

Har du blivit stoppad och fått blåsa i en av polisens nykterhetskontroller i veckan? Då är du inte ensam.

  • Publicerad 01:15, 31 okt 2021

Enligt siffror från Trafikverket, som också polisen hänvisar till, så kör 15 000 personer varje dag onyktra.

– Det är dessa personer vi vill komma åt med den här insatsen. Vi vill göra skillnad i samhället genom ett aktivt och synligt polisarbete. De som kör i region Mitt ska köra nyktra, säger Ulf Johansson, regionpolischef i region Mitt, på polisens hemsida.

Stor gemensam insats

Under pandemin har polisen stoppat sina rutinmässiga nykterhetskontroller på grund av smittorisken. Men nu är polisen i region Mitt, dit Håbo tillhör, först ut i landet med att genomföra en stor gemensam insats mot rattfylleribrott.

Insatsen inleddes i veckan med ett stort antal extra trafikkontroller på olika platser och vid olika tidpunkter i polisområdet.

– Vi kommer att jobba med synlighet för att få folk att avstå från att köra onyktra då risken för att ertappas är stor, förklarar Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Vid varje fordonsstopp kontrolleras körkortet och eventuell påverkan av alkohol och droger. Kontrollen vad gäller alkohol utförs genom att föraren får blåsa i ett sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften.

Genom att ställa frågor om narkotikabruk och medicinintag kan polisen upptäcka ett avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotika som tyder på drograttfylleri.

Det kontrollerar polisen

Under kontrollerna kontrolleras förarens körkort och eventuell påverkan av alkohol och narkotika.

Källa: Polisen.se

Mordmisstänkt kvinna fortsatt häktad

Åklagaren får mer tid att utreda händelserna i Bro. Mordutredningen i Bro där en kvinna i 50-årsåldern avled pågår alltjämt. Nu har åklagaren begärt och beviljats förlängd åtalstid.måndag 23/5 14:43

Äldreboende bland framtidsprojekten

Det rivs och byggs fortsatt i Håbo. Vi frågade kommunen vad som är på gång.söndag 22/5 8:30