Kaskad ska bli bio för en kväll. Foto: Karoline Montero Araya

Nu blir Kaskad bio – i alla fall för en kväll

Det går trögt att samla in pengar till Kaskad. Nu tar ägarna till nya metoder och förvandlar teatern till en biograf för en kväll.

  • Publicerad 16:49, 2 mar 2017

Vi har tidigare berättat att gänget på teater Kaskad i Blackeberg har stora planer på att återuppliva den gamla 50-talsbiografen, med ny bioduk och teknik.

Nu ska Blackan få egen bio igen

För att bekosta upprustningen som krävs hoppas man bland annat få in pengar via en kickstarter: i utbyte mot bland annat teaterbiljetter eller sitt namn i guld på en av stolarna i salongen kan utomstående bidra med pengar till renoveringen.

Men förra veckan kunde vi berätta att insamlingen gått trögt. Då hade man bara fått ihop cirka 4000 kronor. En siffra som i skrivande stund har stigit till 6000.

Ingen rusning till att sponsra nya bion i Blackeberg

Blir bio för en kväll

Nu tar man till andra metoder – projektet Biograffestivalen intar lokalerna och förvandlar Kaskad till en biograf på nytt för en kväll.

Biograffestivalen är ett initiativ från fyra bioälskare, eller nostalginördar som de själva kallar sig, som visar biofilm på Stockholms före detta biografer.

– När vi såg att de vill öppna bio på Kaskad så hörde vi av oss för att kolla om vi kan hjälpa till på något sätt. Det är fruktansvärt dyrt att renovera upp en bio, säger Alexander Swahn, en av initiativtagarna.

Initiativet är relativt nytt och hittills har man haft två visningar, en på Capitol på Sankt Eriksgatan och en på Bristol på Sturegatan i Sundbyberg.

Den 25 mars kommer festivalen till Kaskad med sin egen projektor och duk. Då kan besökarna få en känsla av hur Kaskad kan bli när den väl är renoverad.  Alla biljettintäkter går sedan till upprustningen.

Vad tjänar ni i Biograffestivalen på det här?

– Vi får ha jätteroligt. Vi får hålla på med något vi tycker om, komma in i de här gamla lokalerna och visa film, i utbyte mot att vi inte behöver betala för att hyra in oss i lokalen. Det är en win win, säger Alexander Swahn.

Under kvällen kommer besökare få ta del av historia kring Kaskad och visionerna för framtiden. Sedan blir det filmvisning. Men vilken film det blir hålls för närvarande hemligt.

– Vi vill testa att hålla lite på det, bara för att se hur stort intresset är för att gå dit oavsett vilken film det är. I Blackeberg verkar känslan för bion vara stark. Folk är så peppade så jag tror att folk nästan skiter i om det blir film – fast det gör förstås inte vi, säger Alexander Swahn.