När Anette Majoros var yngre drömde hon om att bli författare. Som barn hittade hon på sagor och som tonåring skrev hon dikter. Sedan kom plugget och vuxenvärlden emellan. Men när hon själv fick barn fick den fantasin utlopp på nytt och det blev mängder av egna sagor.

När sedan barnen växte upp såg de på om att sagorna borde sättas på pränt, och när Anette fyllde 50 år fick hon en skrivbok av dottern för att komma igång.

Samma story

Nu, elva år senare, blir drömmen verklighet när barnboken ”Tvättkorgen” släpps. En bekants barnboksdebut blev det som till slut fick henne att fatta pennan.

– I hennes tacktext stod samma story som min. Att det var hennes barn som sagt åt henne att skriva. Jag tänkte att "kan hon så kan jag", säger Anette Majoros som till vardags arbetar som personalchef på Riksteatern.

När hon väl satt i gång gick det undan. På några månader var allt klart. Nu är det en pirrig känsla när drömmen blir sann, berättar hon.

Handlingen i boken kretsar kring två barn som har tråkigt och blir ombedda att titta till tvätten. De tömmer tvättkorgen och börjar leka med den. Då får den liv och flyger iväg.

– Berättelsen är egentligen en samling av många sagor jag har berättat. Då när jag berättade om tvättkorgen var och varannan kväll fick barnen bestämma vart den skulle åka, säger Anette Majoros.

–Min tanke är att det händer så mycket i samhället idag att det kan vara bra att ha lite tråkigt ibland. Då kan fantasin sätta fart.

Barnbarnet har fått testläsa boken och gett den gott betyg.

– Hon är lite för liten för den egentligen men hon tyckte att den var spännande. När jag passade henne senast så hoppade hon ner i tvättkorgen hemma hos henne.

Det lär inte dröja elva år innan nästa alster kommer. Nu har dörren till författarvärlden öppnats på vid gavel. Går fler i samma tankar är hennes enkla råd: ”Kör!”

– Jag har fått så otroligt mycket energi av det här. Det har verkligen varit en nytändning, att det finns annat att göra än det jag gjort i 40 år även om jag verkligen trivs på mitt jobb.

– Nu är jag på gång med en annan bok, för lite större barn. Jag har skrivit hela semestern och har verkligen fått blodad tand.