Sedan 1991 har hon drivit kattpensionat och tagit emot hemlösa katter eller sådana som omhändertagits eftersom de farit illa hos sin tidigare ägare.

Länge har hon kämpat för att få igenom ett obligatoriskt kattregister. En delseger var när lagen om hundregistrering kom i början av 2000-talet.

– Men katterna är egentligen viktigare eftersom de går så ofta lösa ute och kan ta sig väldigt långt.

Blivit tama

Vi sitter i ett rum där just nu fyra svarta hankatter bor. Storebror Tusse är ett år medan Framfot, Fosse och Falang föddes i somras. De kommer från en gård och har varit mycket skygga.

Sedan de kom hit i höstas har Lena och de andra på katthemmet tränat dem och nu kommer de utan rädsla fram när hon lägger ut torrfoder på golvet.

Lena Engen kan inte räkna alla gånger hon trott att den nya lagen är på väg. Hela tiden har något viktigare kommit i vägen och frågan prioriterats bort.

Jobbet blir lättare

Men efter nyår gick lagändringen verkligen igenom och alla katter, oavsett om de går ute eller är innekatter, ska märkas och registreras hos Jordbruksverket.

Det kommer att underlätta Lena Engens arbete väsentligt.

Att avgöra om inkomna katter verkligen är hemlösa eller bara bortsprungna blir enklare och de kan snabbare få nya ägare.

– Vi har fått in väldigt mycket katter som varit märkta med inte registrerade. Då har man ändå ingen aning om ägaren, säger hon.

Den nya lagen gör det också svårare för oseriösa kattägare att överge sitt husdjur.

– Det är inte ovanligt att folk som flyttar eller avlider lämnar kvar katten. Då är det ofta grannen som ringer om att ingen tagit hand om den. Om den är märkt och registrerad är det lättare att veta att det inte finns någon ägare och placera om den. Det är verkligen jättebra.

Det blir också lättare att hitta ägare till vanskötta djur. På gårdar är katternas jobb ofta att hålla efter råttor och möss i lagården.

Men enligt Lena Engen är det inte ovanligt att de lämnas lämnas utan tillsyn och att ägarna inte kollar om de är sjuka eller skadade.

– Jag ser ingen nackdel med att de skärpt den nya lagen. Man måste verkligen ta hand om sin katt nu. Ge den sjukvård och ta hand om tänderna, säger hon.

Tillstånd att chippa

I ett annat rum håller kissarna Pien, Puck, Tyra, Puppy och Victoria till i rymliga burar. Några av dem saknar märkning, men ska snart få ett chip injicerat i nacken. 

På Solgläntan kan man få sin katt märkt med mikrochip till låg kostnad. De har tillstånd av Jordbruksverket att hålla kurser i hur det går till och snart ska nyanställda Vilma Tauson gå en. Därför har några av katterna sparats och är ännu utan chip.

– Men vi släpper aldrig ifrån oss en katt innan den är chipmärkt.