RFSU:s kampanj mot mödradödlighet har pågått sedan 2010. Varje år samlas tusentals människor över hela landet för att manifestera mot mödradödlighet genom att gå en barnvagnsmarsch tillsammans.

Men på grund av pandemin har barnvagnsmarscherna de senaste två åren inte kunnat arrangeras på samma sätt som de brukar. De blev istället digitala.

– Det var givande förra året med. Trots att det var lite otur med vädret så kom det en del folk, säger Enköpingsbon Maria Wallin som vid ett par tillfällen vid förra årets digitala marsch stod i Vattenparken och delade ut bland annat regnskydd, väskor och informerade om kampanjen.

I år arrangeras marschen till förmån för gravida i Afghanistan. Landet där en människa dör varannan timme på grund av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning. Läkare Utan Gränser och Afghanistankommittén är också med och stöttar årets marsch.

Och precis som förra året är det Maria Wallin som är ambassadör för barnvagnsmarschen lokalt.

– Det ska bli både spännande och kul att få göra det på riktigt den här gången, säger Maria Wallin, som i år också har fått hjälp av vännen Linn Esping med att få till stånd årets marsch.

Kampanjen pågår mellan den 19 maj och 24 maj. Själva marschen, i Enköping, arrangeras på lördag den 21 maj, med start klockan 10.00.

Promenaden som beräknas ta lite drygt en halvtimme kommer ta sin början i Drömparken, för att sedan fortsätta ut med Åpromenaden, södra Västerleden, förbi Munksundsskolan, Enavallen och idrottsallén innan deltagarna når Drömparken igen. Där blir det samkväm för dem som vill.

– Alla är välkomna. Man behöver inte ha en barnvagn men man får gärna ta med sig en picknickfilt och lite eget fika för vi tänkte sätta oss i Drömparken efteråt, säger Maria Wallin.