Marsch mot mödradödlighet. Maria Wallin och Linn Esping anordnar barnvagnsmarsch för att uppmärksamma mödradödlighet. Foto: Fredrik Gustafsson

Nu blir det marsch – på riktigt

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning i världen. Varje år uppmärksammar RFSU mödradödligheten med en Barnvagnsmarsch. – Kul att få göra det på riktigt den här gången, säger Maria Wallin, som arrangerar manifestation med början och slut i Drömparken i helgen.

  • Publicerad 08:01, 17 maj 2022

Kul att få göra det på riktigt den här gången.

RFSU:s kampanj mot mödradödlighet har pågått sedan 2010. Varje år samlas tusentals människor över hela landet för att manifestera mot mödradödlighet genom att gå en barnvagnsmarsch tillsammans.

Men på grund av pandemin har barnvagnsmarscherna de senaste två åren inte kunnat arrangeras på samma sätt som de brukar. De blev istället digitala.

– Det var givande förra året med. Trots att det var lite otur med vädret så kom det en del folk, säger Enköpingsbon Maria Wallin som vid ett par tillfällen vid förra årets digitala marsch stod i Vattenparken och delade ut bland annat regnskydd, väskor och informerade om kampanjen.

I år arrangeras marschen till förmån för gravida i Afghanistan. Landet där en människa dör varannan timme på grund av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning. Läkare Utan Gränser och Afghanistankommittén är också med och stöttar årets marsch.

Och precis som förra året är det Maria Wallin som är ambassadör för barnvagnsmarschen lokalt.

– Det ska bli både spännande och kul att få göra det på riktigt den här gången, säger Maria Wallin, som i år också har fått hjälp av vännen Linn Esping med att få till stånd årets marsch.

Kampanjen pågår mellan den 19 maj och 24 maj. Själva marschen, i Enköping, arrangeras på lördag den 21 maj, med start klockan 10.00.

Promenaden som beräknas ta lite drygt en halvtimme kommer ta sin början i Drömparken, för att sedan fortsätta ut med Åpromenaden, södra Västerleden, förbi Munksundsskolan, Enavallen och idrottsallén innan deltagarna når Drömparken igen. Där blir det samkväm för dem som vill.

– Alla är välkomna. Man behöver inte ha en barnvagn men man får gärna ta med sig en picknickfilt och lite eget fika för vi tänkte sätta oss i Drömparken efteråt, säger Maria Wallin.

Barnvagn. I helgen arrangerar Maria Wallin sin andra barnvagnsmarsch. Foto: Fredrik Gustafsson

Med siktet på att styra

Nyheter Jesper Englundh står överst på Socialdemokraternas valsedlar i Enköping. – Jag tycker att vi har ett bra debattklimat i Enköpingspolitiken, säger han.lördag 13/8 8:09

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

Nyheter Samla frukt i App. Enköpings vägnät ska inventeras med hjälp av mobilspel 110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.fredag 12/8 13:56