Det kan bli dyrare att felparkera i Huddinge från och med årsskiftet. Om du missar att ställa in P-skivan eller glömmer att betala höjs avgiften från 450 till 500 kronor.

Om du däremot ställer bilen på en handikapp-plats, där det råder stoppförbud eller parkerar på gång- och cykelväg får du nästa år betala 1 300 kronor. Det är närstan en fördubbling från dagens nivå på 700 kronor.

– Avgifterna har inte höjts på 11 år i Huddinge. Vi harmoniserar avgifterna till närliggande kommuner, det ska inte skilja alltför mycket mellan dem, säger Ezvin Zilic, stadsmiljöchef.

Kommunen inför nu tre taxenivåer, något som de flesta kommuner har. Huddinge har tidigare haft två.

Den högsta taxan blir nästan dubbel så dyr, är det rimligt att höja så mycket?

– Det låter mycket med 1 300 kronor. Men det är i avskräckande syfte. Det ska inte vara enkelt att fatta ett beslut att parkera på en handikapp-plats eller i en korsning. Förhoppningsvis gör du det inte igen. Då ska det vara ganska stor skillnad mellan den grövsta överträdelsen och att glömma att flytta pilen på P-skivan.

"Målet är att intäkterna ska sjunka"

Den högsta taxan ligger på 1 300 kronor även i Stockholm och Södertälje och på 1 100 kronor i Botkyrka.

Det övergripande syftet med P-böterna är att öka trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten, inte att få in pengar till kommunen. Den höjda avgiften beräknas ändå ge 1,5 miljoner kronor i ökade intäkter nästa år.

– Syftet är inte att öka intäkterna, det är skattefinansierad verksamhet. Målet är att intäkterna ska sjunka på sikt eftersom folk följer reglerna, säger Ezvin Zilic.

Om förslaget klubbas på nästa kommunfullmäktigemöte den 14 december börjar de nya böterna gälla från den 1 januari 2021.