Karolinska sjukhusets ekonomi är hårt ansträngd. Foto: Mostphotos

Nu blir det anställningsstopp på Karolinska

Karolinska dras med miljardunderskott och måste spara 500-600 miljoner kronor. Vissa dispenser från stoppet kommer dock att ges.

  • Publicerad 15:05, 29 apr 2019

Sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, har beslutat att införa anställningsstopp vid sjukhuset. Det rapporterar SVT.

Karolinska behöver spara 500-600 miljoner kronor, och en rad besparingar är nu att vänta.

Sjukhuset dras med ett underskott på över en miljard, och kostnaderna ökar och kommer att uppgå till 1, 5 miljarder om inget görs, enligt tidigare uppgifter i DN.

Sedan tidigare har aviserats om att 400 tjänster måste bort.

Direktören beslutar om dispenser

Vissa dispenser från anställningsstoppet kommer att ges, men de kommer att beslutas av sjukhusdirektören.

– Personalkostnaderna är av naturliga skäl vår största kostnadspost och har därför stor påverkan på vår ekonomi. Vi kommer att göra noggranna bedömningar, och vi kommer att prioritera vårdnära personal, säger HR-direktör Patricia Enocsson till SVT.

Anställningsstoppet gäller från och med den 1 maj 2019 och tills vidare.

Region Stockholm (landstinget) har redan tidigare infört en del lättnader för Karolinska universitetssjukhuset.

Får extra pengar

Pensionskostnaderna står för cirka 500 miljoner kronor av underskottet, och för att täcka en del får Karolinska 130 miljoner kronor extra. Därtill kompenseras sjukhuset med 285 miljoner kronor  för förseningar i omställning och för utökade uppdrag.

Därtill sänker Region Stockholm resultatkravet för sjukhuset från 30,2 miljoner kronor till ett minus på 280 miljoner kronor för 2019. Men de pengarna ska återbetalas inom de närmsta åren.

Artikeln uppdateras.