René Lopez på Thelins i Mörby Centrum Foto: Louise Jacobson

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

 

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Mitt kök
Visa merVisa mindre

Nu blir det action i kanelbullefabriken

Den 4 oktober är det kanelbullens dag – och visst längtar man efter en saftig kanelsnurra? Mitt i har tagit pulsen på tre konditorier i Danderyd inför den stora dagen.

  • Publicerad 07:00, 4 okt 2018

Kanelbullen finns året om – ändå är det ett massivt tryck på sötsakens alldeles egna dag. Bagerierna runt om i Danderyd tar emot förbeställningar redan veckor i förväg. På Thelins två butiker i Mörby Centrum förväntar man sig att sälja omkring 1000 bullar den 4 oktober.

– Det blir action kan jag lova. Vi säljer så sjukt mycket. Vi får inte plats med alla bullar, så de kommer levereras i två omgångar från huvudbageriet, säger René Lopez på Thelins.

Den ambitiöse kan självklart baka sina egna bullar, men som tur är finns också en rad olika kaféer och konditorier i Danderyd som kan stilla bullebegäret. Här är tre av dem:

Thelins konditori, Mörby Centrum.

Pris kanelbulle: 29 kr

Varför ska man fira kanelbullens dag hos er?

– Jag är ett fan av den här bullen. Man äter ju med ögat och den här är vacker och gyllenbrun. Sen känner jag ju bagaren, säger René Lopez.

Bageri Kardemumma, Enebytorg

Pris kanelbulle: 26 kr

Varför ska man fira kanelbullens dag hos er?

–  Vi har mandelmassa i våra kanelbullar vilket gör dom extra saftiga, och himla goda, säger Klara Stenström.

Gateau, Vendevägen Djursholm

Pris kanelbulle: 30 kr

Varför ska man fira kanelbullens dag hos er?

– För att våra bullar är alltid färska. Kom till oss. Det är supergott här, säger Irma Holmström.