För att öka trafiksäkerheten har vissa gatsträckor vid skolor och förskolor i kommunen fått nya hastighetsbegränsningar – från 50 till 30 kilometer i timmen.

Det är kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott som har beslutat om att sänka högsta tillåtna hastighet utanför förskolor och skolor i Väsby till 30 km/h under vardagar mellan klockan 7 och 17.

– Efter mitt förslag om att hastighetsbegränsa Smedbyvägen utanför Internationella Engelska skolan kom nu turen till alla andra förskolor och skolor som inte redan har 30 km/h, säger Roland Storm (VB), ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott.

Skiljer sekunder

Speciellt uppmärksammad är Breddenvägen.

– Där har flera medborgare velat få tillbaka 30 km/timmen på sträckan utanför skolan och busshållplatserna.

Men har bilisterna tålamod nog att köra långsammare?

– Jag tycker det är viktigt att påpeka att nu tar det 8 sekunder längre tid att köra 30 km/h i stället för 50 km/h på den sträckan. Motsvarande längre körtid på Smedbyvägen är cirka 15 sekunder, säger Roland Storm.

Den ändrade hastighetsbegränsningen på flera gator innebär att det nu är 30 km/h som gäller vid alla förskolor och skolor i Upplands Väsby.

– Barnens säkerhet är prioriterad och sänkningen av hastighetsbegränsningen till 30 km/h vid förskolor och skolor är därför viktig.