Rolf Landkvist, 84 år, gillar inte idén om att höja avgiften för pensionärer. Foto: Cornelis Rikken

Nu blir äldreomsorgen dyrare i Stockholm

Avgifter för pensionärer som behöver hemtjänst och äldreomsorg höjs i den blågröna majoritetens budget. – Det har inte varit några lätta avvägningar, men gör man inte det riskerar man att äldreomsorgens finansiering urholkas, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD). Oppositionen är mycket kritiska till höjningen.

  • Publicerad 12:00, 25 nov 2018

Maxtaxan i äldreomsorgen berör avgiften för den hemtjänst man kan få i det egna hemmet, inom en dagverksamhet eller om man har särskilt boende med plats i flerbäddsrum.

Här bestämmer staten taket för den maxavgift som kommunen får ta ut av pensionären. Just nu är taket 1 820  kronor i månaden i Stockholm stad.

Nu vill den grönblå majoriteten i Stockholms stad höja taket med 269 kronor i månaden. Det innebär en höjning med 3228 kronor om året för den som ska betala den högsta avgiften.

Det finns andra saker man kan ta pengar ifrån istället för att gå på pensionärer

Rolf Landkvist, 84 år

Rolf Landkvist, 84, har än så länge bara städhjälp en gång i månaden. Hans fru är däremot några år äldre och orkar sällan gå och handla längre. Det sköter han, så länge han orkar.

– Äldre som har det taskigt ställt borde få allting gratis – de har ju jobbat hela livet. Det har samhället råd med. Det finns andra saker man kan ta pengar ifrån istället för att gå på pensionärer, säger Rolf Landkvist.

De grönblå förklarar höjningen med ett riksdagsbeslut från 2016 då man beslutade att maxtaket skulle höjas. Flera kommuner höjde då avgifterna, men Socialdemokraterna i Stockholm valde att inte göra det.

– Det här borde ha gjorts tidigare för äldreomsorgen är underfinansierad och avgiftshöjningen drabbar långt ifrån alla pensionärer, säger äldreborgarrådet Eric Slottner (KD).

Regeringen har aviserat om sänkt pensionärsskatt på 211 kronor för pensionärer som får 22 000 kronor per månad. Socialdemokraterna menar att den sänkta pensionärsskatten nu äts upp av höjda avgifter för hemtjänst i Stockholm.

– Det är en extrem avgiftshöjning som slår hårdast mot de som är svagast och har störst behov, säger Karin Wanngård oppositionsborgarråd (S).

Men den grönblå majoriteten menar att äldreomsorgens finansiering urholkas om de inte gör det.

–  Vi tycker att det är rimligt att även Stockholm höjer maxtaket, både Göteborg och Malmö har redan gjort det. Så klart motverkar det här effekten av en skattesänkning av pensionärsskatten. Det har inte varit några lätta avvägningar, men gör man inte det riskerar man att äldreomsorgens finansiering urholkas, säger Erik Slottner (KD).