Under artistnamnet Nadja Evelina har Nadja Evelina Olofsson, 25 år, på kort tid lyckats slå igenom i den svenska popsfären med sina egenskrivna låtar.

Debutsingeln ”Finast utan filter” släpptes 2016 och blev startskottet på hennes karriär.

Bördig från Bollnäs

Hon har sjungit och spelat piano sedan barnsben. Låtskrivandet tog fart när hon var 18 år och spelade med sitt band i en musiktävling.

– En mentor på tävlingen sa att jag borde söka med egenskrivna låtar till ett projekt där man fick träffa ett gäng unga skrivande personer och verksamma låtskrivare en gång i månaden. Jag sa att jag inte skrev egna låtar varpå hon svarade ”men det gör du nu”, säger Nadja Evelina.

I projektet kände hon sig snabbt hemma i sitt skrivande och musicerande. Kort efteråt började hon på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik, med inriktningen musikproduktion.

Bördig från Bollnäs, Hälsingland, flyttade hon till Stockholm 2017. Resan däremellan och att hitta hem på nytt i storstaden ledde till hennes första debutalbum ”Vi?” som släpptes 2019. Albumet handlar om en relations början och dess slut.

– Första skivan är mer platsspecifik med flera intressanta grejer att gräva i. Den nya skivan ”Aska, glitter och annat som försvinner med vinden” är mer sentimental och tillbakablickande. Nu när jag har hittat hem i Stockholm har jag haft mer tid för att blicka tillbaka.

Känna starkt

Soundet på det nya albumet ska låta som att det är en liveinspelning. Om de tio nya låtarna som ska omfamna lyssnaren säger hon:– Många av låtarna handlar om när livet är på sin spets, när man känner något riktigt starkt på gott och ont. Det kan vara att man är hjärtekrossad, har en livssvacka eller är med om något fint som hänger kvar i en långt efteråt.

Förutom starka känslor och att lyssnaren får chans till igenkänning i hennes texter, nämner hon låten ”Lovar!” från nya albumet som hon hoppas ska kännas som en kram både i dess sound och text.